Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

I lost myself in the summer rain

Publicerad 2006-07-31 15:49:24 i Allmänt

Jag tycker om sensommaren. Jag tror att det är något med övergången mellan sommar och höst som är hemligheten till det. Det spirande våren är sedan länge över och sommarens prunkande grönska har solats bort, så att hela landskapet sakta har bytt färg från grönt till gult. Men ännu hålls hösten borta, ännu finns inga röda löv på träden.

Jag tycker alltså om sensommaren för att den inte är så uppenbart, direkt vacker. Utan för att det vackra mera skymtar fram. Visst går det att föreställa sig hur träden kommer att skifta i röd-grön-gult om några månader, eller hur ängarna såg ut när de var intensivt vårgröna. Spåren av våren och sommaren finns kvar.

Det var den känslan jag ville fånga i låten i förra inlägget (låten kan man förresten lyssna på här numera), och i bilderna i inlägget före det. En liten avstickare. Jag har nämnt det innan, men enligt mig är en av de främsta förtjänsterna i Tolkiens ringen-triologi just känslan av en "bleknande" värld, en värld som man kan ana (ur hobbitarnas synvinkel) har varit betydligt mer fantastisk, det kommer fram i sagorna och i de monument som sakta vittrar bort.


Apropå minnen och gamla tider, så ägnade jag och min svåger en del av tiden i sommarstugan till att titta på gamla fotografier. Vi hade tyvärr svårt att placera många av personerna på bilderna, men ändå var det svårt att inte titta på dem. Att så här uppemot hundra år senare kunna se allvaret hos de som fotograferades, och hur uppklädda de var. Jag antar att fotografering var en stor händelse på den tiden.

Ett av dem kunde vi i alla fall placera, och jag har en kopia av det framför mig nu. Det är tagit för 99 år sedan, och med på det är bland annat min mormor, fyra år gammal. Till skillnad från många av de andra bilderna är det tagit på ganska nära håll, på de andra bilderna var det viktigt att få med hela huset. Vilket innebär att människorna står som små myror framför huset, långt från kameran.

På vägen hem stannade jag till vid Berga kyrkogård och på mina gamla släktingars gravar. Tyvärr kunde jag min släkt dåligt, och hade problem med att reda ut hur de var släkt med mig (vi pratar om 1800-talet). Så väl hemma har jag läst på och kommit fram till att det är min mormors mormor med syskon och föräldrar som ligger där, under de vita stenarna. Det blir nog till att svänga inom där även nästa gång jag kör förbi.

Spår

Publicerad 2006-07-30 23:39:11 i Kursivt

Allt som du skriver
de brott du vill begå
och bilderna du tagit
vem kommer att förstå?

Alla som du möter
hur du nu än mår
hos de som stannar till
vad lämnar du för spår?

Jag vill så gärna tro
att något finns kvar
ett avtryck från dig
en antydan till svar

Alla husen som vi bygger
längs vägarna vi går
av minnena vi reser
vad är det som består?

Hur länge? hur länge?
vem kommer att förstå?
nåt längre, nåt längre
så sätt nu dina spår
så sätt nu dina spår
så sätt nu dina spår
kyrka

There is nothing left to throw Of ginger, lemon, indigo, Coriander stem and rose of hay

Publicerad 2006-07-25 21:37:00 i Allmänt

För någon timme sedan satt jag vid pianot och spelade (och "sjöng") R.E.M.-s Find the river, en fantastisk låt. Texten är svåranalyserad, så direkt efter att jag spelat färdigt började jag fundera på vad Michael Stipe egentligen menar. Har rader som

There is nothing left to throw
Of ginger, lemon, indigo,
Coriander stem and rose of hay


någon betydelse?


En sådär tio sekunder efter att jag var färdig ringde min syster från stugan, och bad mig ta med mig en del kryddor (och dylikt) när jag åker till stugan i morgon. Bland dessa fanns ingefära, koriander och pressad citron. Är det bara en tillfällighet?


Som jag redan antytt så bär det av till stugan i morgon, och jag räknar med att stanna där veckan ut ungefär. Ska bli skönt att komma dit, av någon anledning känns värmen inte lika pressande där.


I förra inlägget berättade jag att 16 sekunder av en ny U2-låt läckt ut, och i dag läckte nio minuter (innehållande delar av tre låtar) ut, och det ryktas att det finns ytterligare tio minuter någonstans på nätet. Snart dyker de nog också upp. Mycket prat om de nya låtarna bland fansen, som är kluvna. Själv är jag väl inte så imponerad. I och för sig är kvaliteten på inspelningarna usel, men de låtar som läckt ut tidigare (Berlinsessionerna från 1990 och soundchecket från Melbourne 1998) har trots lika usla inspelningar varit bättre. Men än är det för tidigt att dra några slutsatser.


Det är hög tid för lite nya bilder på bloggen, så här kommer några.

Till och början med en igelkott som vandrade runt i vår trädgård i går.

Igelkott

Ett par humlor slank med.

Humlor

En hungrig fisk som tydligen hade fångat ett yngel innan vi fick upp den.

fiskar

Och så två bilder på mina systersöner när de spelar fotboll.

fotboll

målvakt

Sexton brusiga sekunder

Publicerad 2006-07-23 21:25:41 i Musik

Det har börjat. Det var i onsdags det hände; det första klippet med nytt U2-material läckte ut på nätet. Det var inte mycket, bara 16 sekunder, och kvaliteten var inte den högsta. Men tack vare den teknikutveckling som skett de senaste åren var det inte bara ljud utan även bilder som läckte ut den här gången. Inför förra skivan var det bara mp3:or, inspelade utanför Bonos hus på franska rivieran. Nu ligger huset nära havet, så musiken ackompanjerades av ljudet från havsvågorna som slog in mot stranden.

Men nu finns det som sagt även video. Inte för att den säger så mycket, mer än att ett antal personer (däribland filmaren) gjorde allt de kunde för att stirra in i ett förbommat fönster. Stalkers.

Dessa 16 sekunder av uselt inspelad musik satte igång en lavin av kommentarer och analyser på diverse U2-forum. Ackorden plockades ut, och ett stort antal försök gjordes för att utröna texten. Att det inte var så lätt visas väl bäst av hur olika följande tolkningar är.

The sky is over my head
There is music from my band
In your heart....an elephant...ay yay yay ay...

Got to stay the same
sky is all I have, with a message from a man
and a picture in your heart
Get out of my hand/head, yeah, uh

God has made you sing
He started a rhyme
With music from my hand
It went through your heart
And out of my head, ye-ee-ee-ee-eah

'Cause that is who I am
With the message from my head
You take it to your heart
And out of my head, yeaaaah


De flesta analyser går ut på att nästa skiva kommer att låta som de två senaste, och att den inte kommer att vara bra. Inte ens nästan.

Vill ni förresten höra klippet? Lyssna (och se) här.


När jag väl är inne på U2, vill jag även skicka med en lista på "alla" låtar U2 har spelat live. Jag skriver "alla", eftersom det säkerligen är många fler. Till mängder av de tidigare konserterna saknas låtlistor, sammanlagt saknas det nog till en tredjedel av konserterna. Men listan är ändå ganska imponerande.


En mer allmän kommentar kring musik. Den här artikeln sågar det sätt som dagens CD-skiver mastras på, och jag kan i mångt och mycket hålla med. Grafiska illustrationer finns i den här artikeln. Skivbolagen är mer intresserade av att deras skivor ska låta mycket än bra, något som även jag tyckter mig ha märkt.  Onödigt, för i varje fall min stereo har en volymratt. Dumma skivbolag!

Varför så tysta, aftonbladet?

Publicerad 2006-07-20 18:04:27 i Sport

Det här är inget scoop, utan en historia som redan har blivit berättad ett antal gånger. Dock tycker jag att den är så intressant att jag tänker ge mig på den igen.

Under ett par år (framför allt 2004 och 2005) var Olof Lundh en av de mest framträdande svenska fotbollsjournalisterna. Han hade så hög status att han ofta skrev krönikor i expressen, och fick även skriva nämnda tidnings fotbollsblogg. En av Lundhs förtjänster var att han ofta lyckades avslöja övergångarna innan de var officiella. Speciellt duktig var han på övergångar där spelare representerade av fotbollsagenten Kent Carlzon var inblandade. Blåvittfans noterade snabbt detta, antagligen beroende på att Carlzon representerade många blåvita spelare.

I mars uppdagades det att Lundh tagit emot svarta pengar från Carlzon. Avslöjandet kom i samband med ekobrottsutredningen kring IFK Göteborg och Stefan Selakovic-övergången. Olof Lundh hade tagit emot 70 000 kr (svart) från Carlzon, officiellt för att översätta texter till Carlzons hemsida från svenska till engelska. Tar man en snabb titt på den engelskspråkiga delen av hemsidan verkar detta dock ganska otroligt.

Det är här det konstiga kommer. Det verkar inte som om någon tidning har uppmärksammat det orimliga i att en fotbollsagent (ett släkte som annars beskrivs som väldigt pengahungriga) betalar 70 000 till en journalist för ingenting. Eller jo, det är klart att de har insett det, men ingen verkar vilja skriva om det. De här artiklarna är de enda jag hittar hos aftonbladet under mitt googlande.

En stund googlande avslöjar annars tveklöst vad det är som Lundh fått pengar för. Spelarna på länken representeras av Carlzon (fast det ska väl tilläggas att transfermarkt.de är långt ifrån felfri, så allt på sidan kanske inte stämmer), och när jag sökte på artiklar om dessa spelare skrivna av Lundh så fann jag att i princip alla var positiva. Eller vad sägs om artiklarna om Stefan Selakovic, Petter Hansson, Dusan Djuric och Mikael Nilsson. Speciellt den om Mikael Nilsson spreds snabbt i supporterkretsar efter avslöjandet om svarta pengar.

Att journalister och agenter har sina samarbeten är kanske inte så överraskande, men att det har gått så långt att agenterna betalar journalisterna för att skriva rätt saker om spelarna hade jag inte trott. Men tydligen är det så, någon annan förklaring till de 70 000 är knappast rimlig.

Men för att återvända till frågan i rubriken. Varför har inte övrig media varit så intresserade? Jag tycker att det är speciellt konstigt att inte aftonbladet har gått igång på historien, nu när de fått ett sånt här öppet mål. En skandal som handlar om expressens journalister borde väl vara en dröm för dem? Är de rädda för att det ska avslöjas att även de har liknande skandaler i garderoberna?

Jag har sett Hjálmar Jónsson göra mål!

Publicerad 2006-07-16 23:08:32 i Allmänt

Efter fyra och ett halvt år i klubben gjorde Hjálmar Jónsson idag sitt första mål, och jag var på plats och såg det! Matchen var underhållande och blåvitt var klart bättre än HBK, så jag är nöjd. Det vore synd att klaga då det blev 4-1 till världens bästa (nåja) lag.


Som ni ser har det kommit ett inlägg till, min paus blev knappt en vecka. Efter lite funderande kom jag fram till att det är roligt att bedriva blogg, så det kommer jag att fortsätta med. Dock kommer det att dröja till nästa inlägg (igen) eftersom jag ska ner till stugan och bada (och jobba). Så nu blir det en till liten paus.


Tycker ni om att läsa orden "Aerial view" är följande sida att rekommendera. Många lysande foton finns där dessutom.


Fotbolls-VM må vara över, men klippen finns fortfarande kvar. Så nu går det att se hur Dereck Boateng hälsar på brasilianska stjärnor, och när Lasse Granqvist blir exalterad. (Ralf Edström ser däremot snarast bakfull ut.)


"Fotbollskanalen" TV 4 har ingen vidare koll på IFK Göteborg (se "fakta"-rutan).


U2 har spelat en och annan låt live under åren.


Utmärkelsen "världens bästa dataspel som inte är något egentligt spel" måste rimligen tillfalla Life. Jag tycker att det är oändligt fascinerande.


Angående länkinlägg (som det här) så har jag kommit fram till att det kanske kan vara lagom att göra ett i veckan, så hinner jag samla ihop ordentligt med länkar under tiden. Så räkna med det i framtiden.

Träda

Publicerad 2006-07-10 13:32:48 i Allmänt

I ett av mina första inlägg misstänkte jag att jag ganska snabbt skulle tröttna på att blogga. Så blev det väl inte, det tog över nio månader. Men nu har det skett. De senaste veckorna har jag mest skrivit mina inlägg av gammal vana, snabbt för att få det överstökat. Och inte har de blivit särskilt bra.

Därför tänkte jag ta en time-out från bloggandet. Hur länge vet jag inte, pausen blir kanske inte mer än någon vecka. Eller kanske blir det här det sista inlägget, även om jag inte tror det. Men det är nog bra att lägga bloggen i träda ett tag, så att lusten att skriva kan få komma tillbaka.

För det saknas inte saker att skriva om. Jag skulle kunna skriva om VM-finalen och Zidane. Raljerat över vad som hade hänt om Materazzi i stället hade skallat Zidane, hade alla undrat då vad Zidane hade sagt för att reta upp Materazzi?

Eller så hade jag skrivit om när jag blev jagad av en orre för några dagar sedan. Eller grävlingen jag mötte i samhället i går (som lämpligt nog blev ännu räddare än vad jag blev).

Men det känns inte roligt att skriva, så från och med nu tar jag paus.

Chockkupp!

Publicerad 2006-07-06 18:25:06 i Sport

Ska man tro google så är ordet chock aningen mer förekommande än ordet kupp på aftonbladets hemsida. Det är nästan lite imponernade.


Henke Larsson gör visst debut i Helsingborg i kväll, i en dräkt som är fullständigt översållad med reklam. Anant var det i Barcelona.


Peter Crouch kan visst göra vad som helst.


Dagens onödiga (men lite roliga) pryl är de här ballongerna.


Nu är den här bloggens mest meningslösa inlägg någonsin slut!

Du förstår inte mig

Publicerad 2006-07-03 22:33:37 i Kursivt

Inte för att jag är så speciell
jag vill helst inte verka förmer
jag är inte så svår hoppas jag
men du förstår inte mig

Du ser på mig, jag tittar bort
du läggar armen om mina axlar
för att visa att du är med
men du förstår ändå inte mig

Det finns det som stannar i mig
somt vill jag att du ska slippa se
det som sakta växt ihop med mig
och som bara jag begriper

De minnen jag försöker gå ifrån
minnena som jag vill lämna bakom
är de som säger för mycket om mig
du får inte se mig så svag

Jag vill inte behöva berätta
det som hänt under alla mil jag gått
men min sorg får du gärna förstå
hur det nu skulle kunna gå till

Jag har alltid varit alltför feg
vissa plåster fick aldrig ramla av
men om jag inte kan nämna allt
hur ska du då kunna förstå mig?


Kommentar: Jag har kommit fram till att mycket av det jag skriver nog snarast är försenad tonårspoesi. Men det gör inte något, för jag fick inget skrivet under mina tonår. Så bättre sent än aldrig.

Ja, jag erkänner att jag hade fel

Publicerad 2006-07-02 11:57:24 i Sport

I februari tippade jag att Tyskland och Brasilien skulle mötas i VM-finalen, men efter Brasiliens förlust igår så står det klart att jag hade fel. Jag hade även ett resonemang om att Tyskland, Italien, Brasilien och Argentina var de lag som tog sig ända till final, men i år kommer det bara att stämma till hälften. Dock är jag lite nöjd med att ha prickat in Tysklands framfart i mina tips.

Fast så här i efterhand är Brasiliens förlust kanske inte så konstig. Roberto Carlos, Cafú och Emerson är gamla och klart sämre än vad de har varit, Ronaldo och Adriano har haft varsin dålig säsong bakom sig och Ronaldinho tappade formen lagom till Champions League-finalen. Inte ens Brasilien är så bra att de kan vinna VM utan att vara i bra form.

Årets turnering kan nog vara den mest europadominerade på länge. Av de fjorton europeiska lag som kvalificerat tog sig tio vidare från gruppspelet, sex till kvartsfinal och fyra till semifinal. Faktum är att i slutspelet så har inte ett enda europiskt lag förlorat mot något lag från en annan världsdel, utan bara åkt ut i interna uppgörelser. Lite märkligt.

För någon dag sedan började jag fundera på hur VM-s drömlag så här långt borde se ut, och här är vad jag har kommit fram till.

-------------------------------------- Buffon ---------------------------------------

Sagnol ---------- Cannavaro ----------- Ayala ------------ Zambrotta

Kaká ---------------- Zidane ------------ Maniche ----------- C. Ronaldo

------------------ Klose -------------------------- Sjevtjenko ------------------

Kommentarer kring laget: Lite offensivt kanske, men efter gårdagens uppvisning av Zidane var jag tvungen att ta med honom. Det känns hårt att inte ha med tyske Lahm, men jag ville få med Sagnol som är fantastiskt bra defensivt, vilket sällan ger så mycket beröm som det borde. Att Christiano Ronaldo kommer med beror på att jag har svårt att komma på något bra alternativ, samt att Portugal förtjänar att få med ett par spelare i laget nu när de har tagit sig till semifinal.

Zidane ska få ett par rader till. Igår spelade han som han gjorde för en sisådär fem år sedan, lekfullt och svårt. Det som är så fantastiskt med honom är att han ändå lyckas. Aldrig en bredsida, utan bara yttersidor och klackar. Vanligtvis brukar jag gnälla på sånt, men om man, som Zidane, lyckas med allt man gör så kan inte ens jag gnälla.


Nytt ämne. Här är en bild som jag känner att jag är tvungen att länka till. Undrar om blåvitts marknadsavdelning är hyfsat nöjda med den?

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela