Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Sexton brusiga sekunder

Publicerad 2006-07-23 21:25:41 i Musik

Det har börjat. Det var i onsdags det hände; det första klippet med nytt U2-material läckte ut på nätet. Det var inte mycket, bara 16 sekunder, och kvaliteten var inte den högsta. Men tack vare den teknikutveckling som skett de senaste åren var det inte bara ljud utan även bilder som läckte ut den här gången. Inför förra skivan var det bara mp3:or, inspelade utanför Bonos hus på franska rivieran. Nu ligger huset nära havet, så musiken ackompanjerades av ljudet från havsvågorna som slog in mot stranden.

Men nu finns det som sagt även video. Inte för att den säger så mycket, mer än att ett antal personer (däribland filmaren) gjorde allt de kunde för att stirra in i ett förbommat fönster. Stalkers.

Dessa 16 sekunder av uselt inspelad musik satte igång en lavin av kommentarer och analyser på diverse U2-forum. Ackorden plockades ut, och ett stort antal försök gjordes för att utröna texten. Att det inte var så lätt visas väl bäst av hur olika följande tolkningar är.

The sky is over my head
There is music from my band
In your heart....an elephant...ay yay yay ay...

Got to stay the same
sky is all I have, with a message from a man
and a picture in your heart
Get out of my hand/head, yeah, uh

God has made you sing
He started a rhyme
With music from my hand
It went through your heart
And out of my head, ye-ee-ee-ee-eah

'Cause that is who I am
With the message from my head
You take it to your heart
And out of my head, yeaaaah


De flesta analyser går ut på att nästa skiva kommer att låta som de två senaste, och att den inte kommer att vara bra. Inte ens nästan.

Vill ni förresten höra klippet? Lyssna (och se) här.


När jag väl är inne på U2, vill jag även skicka med en lista på "alla" låtar U2 har spelat live. Jag skriver "alla", eftersom det säkerligen är många fler. Till mängder av de tidigare konserterna saknas låtlistor, sammanlagt saknas det nog till en tredjedel av konserterna. Men listan är ändå ganska imponerande.


En mer allmän kommentar kring musik. Den här artikeln sågar det sätt som dagens CD-skiver mastras på, och jag kan i mångt och mycket hålla med. Grafiska illustrationer finns i den här artikeln. Skivbolagen är mer intresserade av att deras skivor ska låta mycket än bra, något som även jag tyckter mig ha märkt.  Onödigt, för i varje fall min stereo har en volymratt. Dumma skivbolag!

Kommentarer

Postat av: stina

Publicerad 2006-07-23 22:25:27

hoho, roliga tolkningar :) ska bli skoj att höra originalet på riktigt sen.

Postat av: SMÄM

Publicerad 2006-07-24 22:53:54

M-Os FC: JAG HAR INGEN SKITMORAL :D:D:D:D:D:D Vilken fantastisk låt du har gjort!!111

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela