Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Bara sport, bara massor utav sport!

Publicerad 2006-02-08 16:59:31 i Sport

Så här dagarna innan vinter-OS tänkte jag först skriva några rader om ... Fotbolls-VM i sommar! Eller närmare bestämt om Sverige kan vinna VM. Det är faktiskt inte så svårt att svara på. Det kan vi göra, men chansen attt vi gör det är väldigt liten, snarast under en procent. Så jag vågar nog säga att vi inte vinner, det är även väldigt osannolikt att vi når finalen. Dock är det bra att spelarna säger att vi kan vinna alltihop, har de någon annan inställning kan det bli svårt att gå långt. En semifinalplats är långt mycket mer sannolik än en finalplats.

Varför då? En snabb titt i historieböckerna ger svaret. Följande lag har spelat minst en VM-final (har de spelat fler står antalet inom parantes). 1950 spelades ingen egentlig final utan medaljerna avgjordes i en fyrlagsgrupp, men den sista omgången innehåll en match (Brasilien - Uruguay) som direkt avgjorde guldet och jag har räknat den som final här.

(Väst-)Tyskland (8)
Brasilien (7)
Italien (5)
Argentina (3)
Holland (2)
Uruguay (2) (den senaste 1950)
Ungern (2) (den senaste 1954)
Tjeckoslovakien (2) (den senaste 1962)
Frankrike (På hemmaplan)
Sverige (På hemmaplan)
England (På hemmaplan)

Att komma bland de fyra bästa har, förutom ovanstående, även USA, Jugoslavien, Spanien, Österrike, Chile, Portugal, Sovjet, Polen, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Sydkorea och Turkiet lyckats med. Speciellt på senare år har det funnits gott om överraskningar i semifinal, Sverige, Bulgarien, Kroatien, Sydkorea och Turkiet har spelat i bronsmatchen de tre senaste mästerskapen. En annan sak att konstatera är att i 8 av de 17 turneringar som spelats har hemmalaget tagit sig till final.

Vilka slutsater drar jag av detta? Att det mycket väl kan finnas ett eller två överraskningslag i semifinalerna, men att finalen troligen innehåller två av följande lag: Brasilien, Argentina, Italien och Tyskland. Om jag skulle bli tvungen (under dödshot eller så) att gissa vilka två lag som spelar finalen skulle jag välja Brasilien (bästa laget) och Tyskland (historien och hemmaplan).
Som en liten bonus slänger jag in ett tips om svenska medaljer i vinter-OS. (Jag kunde inte låta bli.)

Guld: Anja Pärson (Super-G)
Silver: Anja Pärson (Kombinationen), Sprintstafett (Herrlaget)
Brons: Anja Pärson (Storslalom), Anna-Carin Olofsson (Distans), Björn Lind (Sprint), Ishockey (Damlaget), Curling (Damlaget)

Kommentarer

Postat av: Robodan

Publicerad 2006-02-08 17:14:09

Japp, när det gäller just finaler i VM så är det oftast jättarna som möts. Brasilien-Tyskland är inget vågat tips. Jag hoppas att något annat lag får möta brassarna i finalen. England vore kul, Argentina vore underbart. Sverige vore förstås magiskt, men vi får väldigt tufft att ens överleva åttondelsfinal. Där lär vi ställas mot Tyskland.

När det gäller OS har jag numera ett slutgiltigt tips, som innehåller en medalj mer än ditt:

Guld: Anja Pärson (storslalom)
Silver: Damlaget (curling), Björn Lind (sprint), Anja Pärson (kombinationen)
Brons: Damlaget (hockey), Anja Pärson (slalom), Damlaget (sprint), Herrlaget (sprint), Anna-Carin Olofsson (skidskyttesprinten)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela