Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Varför så tysta, aftonbladet?

Publicerad 2006-07-20 18:04:27 i Sport

Det här är inget scoop, utan en historia som redan har blivit berättad ett antal gånger. Dock tycker jag att den är så intressant att jag tänker ge mig på den igen.

Under ett par år (framför allt 2004 och 2005) var Olof Lundh en av de mest framträdande svenska fotbollsjournalisterna. Han hade så hög status att han ofta skrev krönikor i expressen, och fick även skriva nämnda tidnings fotbollsblogg. En av Lundhs förtjänster var att han ofta lyckades avslöja övergångarna innan de var officiella. Speciellt duktig var han på övergångar där spelare representerade av fotbollsagenten Kent Carlzon var inblandade. Blåvittfans noterade snabbt detta, antagligen beroende på att Carlzon representerade många blåvita spelare.

I mars uppdagades det att Lundh tagit emot svarta pengar från Carlzon. Avslöjandet kom i samband med ekobrottsutredningen kring IFK Göteborg och Stefan Selakovic-övergången. Olof Lundh hade tagit emot 70 000 kr (svart) från Carlzon, officiellt för att översätta texter till Carlzons hemsida från svenska till engelska. Tar man en snabb titt på den engelskspråkiga delen av hemsidan verkar detta dock ganska otroligt.

Det är här det konstiga kommer. Det verkar inte som om någon tidning har uppmärksammat det orimliga i att en fotbollsagent (ett släkte som annars beskrivs som väldigt pengahungriga) betalar 70 000 till en journalist för ingenting. Eller jo, det är klart att de har insett det, men ingen verkar vilja skriva om det. De här artiklarna är de enda jag hittar hos aftonbladet under mitt googlande.

En stund googlande avslöjar annars tveklöst vad det är som Lundh fått pengar för. Spelarna på länken representeras av Carlzon (fast det ska väl tilläggas att transfermarkt.de är långt ifrån felfri, så allt på sidan kanske inte stämmer), och när jag sökte på artiklar om dessa spelare skrivna av Lundh så fann jag att i princip alla var positiva. Eller vad sägs om artiklarna om Stefan Selakovic, Petter Hansson, Dusan Djuric och Mikael Nilsson. Speciellt den om Mikael Nilsson spreds snabbt i supporterkretsar efter avslöjandet om svarta pengar.

Att journalister och agenter har sina samarbeten är kanske inte så överraskande, men att det har gått så långt att agenterna betalar journalisterna för att skriva rätt saker om spelarna hade jag inte trott. Men tydligen är det så, någon annan förklaring till de 70 000 är knappast rimlig.

Men för att återvända till frågan i rubriken. Varför har inte övrig media varit så intresserade? Jag tycker att det är speciellt konstigt att inte aftonbladet har gått igång på historien, nu när de fått ett sånt här öppet mål. En skandal som handlar om expressens journalister borde väl vara en dröm för dem? Är de rädda för att det ska avslöjas att även de har liknande skandaler i garderoberna?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela