Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Albumlistan

Publicerad 2005-10-31 00:35:29 i Musik

De tio bästa skivorna är:

10. The Color and the Shape - Foo Fighters

9. Go, Went, Gone - Kristofer Åström & Hidden Truck

8. Zooropa - U2

7. Kid A - Radiohead

6. Pop - U2

5. OK Computer - Radiohead
Efter viss tvekan kom jag fram till att "OK Computer" är den bästa Radioheadskivan, men det var ett svårt val. Även "The Bends" var nära att komma in på listan.

4. Up - R.E.M.
R.E.M. har gjort många bra skivor men inte så många mästerverk. Mina favoritlåtar ligger ganska jämt utspridda över skivorna, men det finns ovanligt många på "Up". "At my most Beautiful", "Sad Professor" och "Falls to Climb" hör alla till R.E.M.s bästa låtar. Min enda invändning är att 15 låtar är några för många, men det kan jag trots allt leva med.

3. August and Eveything After - Counting Crows
Till skillnad från de andra banden i toppen har Counting Crows en skiva som är klart starkare än de övriga. Hela skivan är bra, men den i särklass bästa låten är ändå "Round Here", som kanske är tidernas bästa låt.

2. The Joshua Tree - U2
"The Joshua Tree" har en otroligt stark första halva, alla de fem första låtarna spelades till exempel på Ullevi i somras. Den andra halvan håller inte riktigt samma klass, vilket gör att skivan inte kan hota vinnaren, som är:

1. Achtung Baby - U2
Överlägsen etta. En timmas otrolig musik, uppdelad på 12 låtar. Jag tycker om allt med den. Texterna, både när det gäller val av ämnen och "hantverksskickligheten", det vill säga förmågan att hitta rätt ord för att säga det man vill. Musiken, det finns så många starka låtar. Den lite tunga stämningen, som titeln försöker dölja. Gitarrsolona, The Edges klart bästa i karriären. Ja,jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Skivan innehåller dels hits som "Mysterious Ways" och "One", men även fantastiska fan-favoriter som "Acrobat" och "Love is Blindness". Det finns inte en svag låt och det är nog egentligen bara "So Cruel" som inte är enastående. Lite kul kuriosa är att konserterna på den efterföljande Zoo TV-turnén inleddes med åtta låtar från "Achtung Baby", och att det bara var "Acrobat" och "So Cruel" som inte spelades varje kväll. Till saken hör att de flesta U2-fans nog är överens om att Zoo TV-turnén är U2:s bästa någonsin. Inte för att sådan fakta egentligen betyder något, "Achtung Baby" är i mitt tycke tidernas bästa skiva och det räcker så.

Författartips om någon behöver ett sådant

Publicerad 2005-10-28 17:13:10 i Böcker

Eftersom jag sagt så mycket positivt om Peter Nilson tänkte jag att det var dags att lyfta fram en till av min favoritförfattare, nämligen Peter Englund. Englund är historiker till yrket, specialicerad på 1600-talet, och vid sidan av det medlem i Svenska Akademin. Genombrottet kom med boken Poltava, som skildrade slaget vid just denna stad. Han håller även på att ge ut en biografi över Erik Dahlberg, två av de tänkta tre böckerna är utgivna och som man kan misstänka på grund av de tre böckerna är det en inte bara en noggrann biografi över Dahlberg utan även en bra beskrivning av Sverige som en nybliven stormakt mitt på 1600-talet.

Mina Englundfavoriter är dock hans essäsamlingar som "Tystnadens historia", "Förflutenhetens landskap" och framförallt "Brev från Nollpunkten" som handlar om det mörka 1900-talet. I mitt tycke är det i essä-form som Peter Englunds breda kunnande, fantastiska språk och förmåga att se saker ur många synvinklar bäst kommer till uttryck. Trots det kanske inte så orginella ämnesvalet i "Brev från Nollpunkten" är den ändå en av de absolut bästa böcker jag läst.

DN har en sonettmaskin

Publicerad 2005-10-27 22:40:13 i Allmänt

På dagis får man klossar att sortera
En del är stora, andra är rätt små
Man skriker högt, men ingen tycks förstå
På fredag är man tillsagd att tentera

Nu gäller blott en partner, inte flera
Hallå där, värld! Nu kommer jag, pass på!
Då nyper någon plötsligt i ens tå
Man leker doktor och får operera

Ett kyrkligt bröllop ­ slöja och tiara ­
Men allt man kan få fram nu är ett skrik
En massa ben, det kunde man befara

Man slipper fisk när man är stor och rik
Man äger varken vilja eller snara
Man diskuterar Nietzsches estetik



Så, spring iväg dit nu och börja lek!

Änligen är allsvenskan slut!

Publicerad 2005-10-25 11:45:40 i Sport

För ett allsvenskt fotbollsfan är det i allmänhet vintern som är den bästa perioden, av den enkla anledningen att det inte spelas några matcher då. Lite märkligt kan det kanske tyckas, men för ett fan är fotboll lidande 95 % av tiden och lycka 5 %. Det är ju bara ett av 14 lag som vinner allsvenskan, och det är just serieseger som gäller, i alla fall om man som jag håller på ett topplag, IFK Göteborg. Och även om ens lag vinner har man genomlidit mycket på vägen dit, nervöst räcker inte för att beskriva hur man har det under matcherna.

Nej, det är vinterhalvåret som är bäst. Eftersom det inte spelas några tävlingsmatcher behöver man inte vara nervös, vilket är otroligt skönt. (Numera finns i och för sig Royal League som spelas på vintern, men de matcherna är trots allt mindre viktiga än allsvenska dito.) Det man däremot får är träningsrapporter, tack vare de trogna (korkade?) fans som frysandes ser träningarna och sedan repporterar på bloggar eller forum. Det är ju alltid någon som lyckas bra på en träning, och då kan man börja drömma om vilken succé han kommer att göra nästa säsong. På vinterträningar kan även Sebastian Johansson påminna om en stjärna.

Dessutom pågår silly season, det vill säga alla rykten och spekulationer om spelarförvärv och försäljningar. De tänkta nyförvärven kan snackas upp till världsstjärnor, och skulle de senare välja en annan klubb så är det bara att byta åsikt och snacka ner dem. "Martin Ericsson passar egentligen inte in i vårt spelsystem", eller "Vi behöver inte Tobias Hysén, för vi har värvat Andreas Nilsson som är billigare och minst lika bra. Ni ska få se!" Om spelaren är från ett land långt borta händer det ibland att Mpeg-filmer med spelarens snygga mål (eller vad nu är han är bra på) börjar cirkulera, vilket naturligtvis är bra för ens önsketänkande.

Årets silly ser dessutom lovande ut. Inte så många spelare som riskerar försvinna, de som känns troliga är Lycén, Smedberg och Sandklev och de försvinner i så fall för att de inte platsar. Blåvitt behöver till nästa år en målvakt, en forward och en vänstermittfältare. Det kommer antagligen att nämnas 10-20 namn när det gäller forwarden, men det som känns mest intressant är vänstermittfältaren. Vi har Javier de Pedro på provträning, och ryktena säger att han är nära ett kontrakt. För er som eventuellt inte vet så är de Pedro spanjor och har gjort 12 (?) landskamper, bland annat var han ordinarie i VM 2002. Javier känns som en perfekt person att knyta alla sina förhoppningar och drömmar till, så jag hoppas att han får ett kontrakt. Fast kanske inte för snart bara, något måste det ju finnas att spekulera om!

Ps. GP har återigen lyckats ta en lysande matchbild, se den här. Jag kan lugna eventuellt oroliga läsare med att gick det bra för Pontus Wernbloom.

U2:s texter

Publicerad 2005-10-24 01:39:06 i Musik

För ett par dagar sedan gjorde jag ett chock-påhopp (för att leka kvällstidning) på Lasse Winnerbäck, och jag tänkte att först ska jag motivera det. Ett av problemen med Lasses senare skivor är kompbandet Hovet, som förvandlar alla låtar till gubbrock och tappar därmed bort nyanserna. De tidigare skivorna har långt mycket intressantare arrangemang, trots (eller är det tack vare?) att musikerna där inte är lika skickliga som Hovet. Ett annat problem är texterna. Tidiga Lasse är lite naiv och dessutom osäker, både på vem han är och på vad han ska göra med livet. Den senare Lasse vet betydligt bättre vem han är, och i mitt tycke blir texterna bara ointressanta av det. Jag har lättare att känna igen mig i den tidiga Lasse och tycker nog rent allmänt att trubadurer och singer/songwriters ska vara olyckliga. Det hör liksom till.

Nåja, till mitt huvudämne för det här inlägget. Precis som med Lasses texter har jag blivit besviken på Bonos senaste alster. I det här fallet handlar det nog inte så mycket om osäkerhet eller naivitet, eftersom han skrev sina bästa texter i trettioårs-åldern. Kanske är det så enkelt att om Bono varit tvungen att välja mellan att rädda världen eller att jobba lite till på texterna, och då föga överraskande valt världen. Sedan ska jag väl också erkänna, även om det bär emot, att Bono nog bara är en medelmåtta när det kommer till texter.

90-talet är min favoritperiod när det gäller U2, och det gäller inte minst texterna. Visst finns det tidigare låtar med bra texter, som oftast då är väldigt målande och beskrivande. Exempel på sådana låtar är Running to stand still och Heartland. I och med Achtung Baby, som kom ut -91, så blev texterna mer personliga och skildrade snarare Bonos svagheter än politikernas. En bland fans vanlig åsikt är att hela Achtung Baby berättar en och samma berättelse. I låt efter låt slits huvudpersonen mellan det trygga familjelivet tillsammans med frun, representerad av solen, och det vilda livet på nattklubbarna med diverse älskarinnor, representerade av månen. Samma ramberättelse finns även på uppföljarna Zooropa (-93) och Pop (-97). Det är alltså många låtar om problematiska relationer, och en allmänt accepterad tolkning är att the Edge's skiljsmässa (tidigt 90-tal) har haft en stor inverkan.

2000-talets U2-texter är betydligt mer rättframma och mer direkta och har inte samma tolkningsutrymme som 90-talstexterna. En låt som One är så ospecifik att man kan tolka in det mesta i den, vilket gör det lätt att känna igen sig. Texten berättar lika mycket om mig som om Bono. På senare år är texterna så direkta att man fattar precis vad Bono vill ha sagt direkt, och även om texterna kan kännas bra i början så tröttnar jag snabbt på dem. Det finns ingen plats för mig i dem. Så även om de senare texterna tar upp intressanta (och tunga) ämnen har de svårt att beröra mig. Dessutom är det alltid kul med texter som kan tolkas på flera sätt, som Until the end of the world.

Som ett exempel på skillnaderna kan väl "So cruel" och "A man and a woman" fungera, då de har likartade teman.

Från So Cruel:

Desparation is a tender trap
It gets you every time
You put your lips to her lips
To stop the lie

Her skin is pale like God's only dove
Screams like an angel for your love
Then she makes you watch her from above
And you need her like a drug


Från A man and a woman:

True love never can rent
But only true love can keep beauty innocent

I could never take a chance
Of losing love to find romance
In the mysterious distance
'Cos I could never understand
The mysterious distance
Between a man and a woman


Mot slutet av 90-talet blev texterna allt luddigare, se till exempel Last night on earth. Den som kan ge en sammanhängande tolking får fett med internet-kredd från mig. Trots det tycker jag att den texten är bättre än i princip allt som U2 gett ut efteråt. Och allt är inte så luddigt, Gone hade jag svårt att få grepp om till dess jag applicerade månen/solen-tolkningen. Efter det så får jag det till att Bono slutligen valt familjelivet framför rockstjärnelivet. Jag tror dessutom att den säger mer om Bono än vad de senare, mer direkta texterna gör.

De tio bästa banden

Publicerad 2005-10-22 15:35:38 i Musik

1. U2
2. R.E.M.
3. Radiohead
4. Counting Crows
5. Beatles
6. Pink Floyd
7. Sigur Ros
8. Kent
9. Green Day
10. Mogwai

Topp tre gick snabbt, men sedan blev det problem. Antagligen rankar jag banden annurlunda i morgon, men det är ju så det är och inget man kan göra något åt. Det band som har störst chans att ta sig in på listan är nog Coldplay, i går kväll låg de sjua men i dag åkte de ur. Jag är hård men rättvis.

Så här efter några veckors bloggande

Publicerad 2005-10-22 00:28:45 i Allmänt

Nu har det gått några veckor sedan jag började blogga, och jag måste säga att än så länge har det varit väldigt kul. Bloggen har blivit det jag hoppats på, ett ställe att publicera mer eller (oftast) mindre innehållsrika tankar. Musik, fotboll och allmänt hade varit en bra indelning av inläggen, synd kanske att jag inte har gjort den indelningen på riktigt. Får se om jag ändrar det framöver.

Det som varit svårast att skriva om har överraskande varit fotboll, mest för att det skrivs sådana oerhörda mängder om det på andra ställen. Det finns redan bloggar som är många gånger bättre på att följa blåvitt än vad den här någonsin skulle kunna bli. I och med att jag bor en bit från Göteborg så får jag nästan bara utgå från andrahandskällor, så allt blåvittrelaterat jag skriver är mer eller mindre snott. Då är det ju inte så roligt att skriva. Exempel på bra sidor med blåvittinfo är:

Officiella hemsidan (Är trots allt den officiella hemsidan)
Bloggen Grogg (Mycket underhållande och skickliga skribenter)
Bloggen Bara Ben på Glenn Hysén (Har varit duktiga på att få tag på insiderinformation, men skriver även mycket skräp)
SvenskaFans-sidan Alltid Blåvitt (En hel del redaktionellt material och det bästa blåvittforumet)

Det där med musik har hittills mest blivit konstiga listor, så jag ska försöka att antingen skriva något innehållsrikt, eller åtminstone göra riktiga listor. En med tidernas 10 bästa band är nästan klart, men en så viktig lista måste jag tänka igenom ett tag till.

Inläggen som skulle hamna i allmänt om jag hade en riktig indelning har väl varit av blandad klass. I det här fallet är problemet snarast att jag skriver en anonym blogg där i princip alla (3?) läsarna vet vem jag är. Tanken har aldrig varit att det ska bli en dagboksliknande blogg, och det är det nog ingen risk för heller. Mitt liv är på tok för tråkigt för det just nu. Samtidigt vill jag ju inte att det bara ska stå trivialiteter, om salladsdressingar och sånt, så det blir en balansgång. Det är trots allt den här typen av inlägg som är roligast att skriva, så jag hoppas att jag blir lite bättre på dem.

Det där med läsare är lite intressant. Redan nu går det att se en trend att det är flest besökare under veckorna, medan helgerna är betydligt lugnare. (Även om sju besökare, som är toppnoteringen, inte är så mycket att yvas över.) Vad är det ni gör på helgerna som är så mycket roligare och viktigare än att läsa min blogg?

Kanske borde förra stycket avslutats med en smiley, men jag vägrar av princip att ha med någon i texterna. Håller man så hög litterär klass som jag så är de helt klart under ens värdighet. Det där med tydlighet är överskattat.

Eftersom ingen har frågat vad namnet kommer ifrån så förblir det hemligt.

För övrigt är de tidigare Lars Winnerbäck-skivorna otroligt mycket bättre än de senare.

Grundforskning är viktigt!

Publicerad 2005-10-21 00:56:18 i Allmänt

Visst finns det en del forskning som är glamorös och ger uppmärksamhet, men den mesta sker i tysthet. Trots det är den viktig, för utan denna grundläggande forskning skulle all annan, mer inkomstbringande, forskning vara omöjlig. Därför uppdaterar jag mitt viktigaste bidrag till den vetenskapliga världen.




Knorrs bästa salladsdressingar

1. Italiensk

2. Fransk

3. Grekisk

4. Örtagård

5. Basilika

City of blinding lights

Publicerad 2005-10-20 01:29:23 i Allmänt

I Rydsskogen finns ett par utkiksplatser från vilka man kan se en hyfsad del av norra Linköping. Skäggetorp och Tornby ligger rakt framför en, och även delar av Gottfridsberg och Centrum syns. Står man på rätt ställe ser man domkyrkan, och långt bort i norr syns Ljungsbro. Jag har ofta gett mig ut på nattliga promenader dit, även om de kräver att man ger sig av från de upplysta stigarna. Känslan av att stå där i mörkret (helst ska det vara vinter och snö) och se alla de varma gula och lite kallare vita ljusen är fantastisk. En av gatorna neråt centrum till går rakt emot (eller bort från om man så vill) utsiktsplatserna, så allt som oftast blinkar billamporna till när bilarna svänger ut på vägen och börjar köra emot mig.

Nu är det ett tag sedan jag stod och såg ut över denna myriad av små ljus och minnesbilden därifrån har blivit suddig. Antagligen kommer jag om några år att helt ha glömt hur det såg ut. För det är ju så vi människor funkar, alla minnen kommer förr eller senare att bli förvandlade till glömska.

För ett par månader sedan läste jag Peter Nilsons "Avgrundsbok" som innehåller en kort historia (mindre än två sidor) som heter "Kosmologi". (Ja, jag är inne i en Peter Nilson-period.) I den får en kvinna ett oväntat besök av en man på genomresa som stannar och äter innan han reser vidare. När hon torkat bort smulorna och diskat glaset känner hon att besöket därmed blivit lite mindre verkligt, nu när de fysiska bevisen på att det verkligen har hänt är borta. Med tiden glömde hon mer och mer av hans utseende, och efter en tid hade hon glömt honom och mötet helt och hållet. Historien avslutas med "av sådan glömska består det mesta av universum".

Jag kom att tänka på den här berättelsen när jag läste Nemi i dagens (fast nu har det väl snarare blivit gårdagens) DN. Nemis kompis säger att hon är rädd för att glömma saker, för om man glömmer saker är det ju nästan som att de inte hänt.

Jag känner igen mig allt för väl i rädslan för att glömma. Jag är, som jag nämnt tidigare, därmed tämligen sentimental. Problemet är att hur man än försöker att samla på minnen så glömmer man. Det som kanske irriterar mig mest är att glömmer människor så snabbt. Gamla sportresultat kommer jag ihåg och även platser brukar jag minnas, medan människor, även de människor som betytt mycket för mig, bleknar bort alldeles för snabbt.

Nu kan man ju inte alltid göra så mycket åt glömskan, och på sätt och vis är det kanske tur. För, som Nemi svarade på frågan om hon inte samlar på något:

"Nää. Det är skönt att kunna se bakåt, men det gör det så svårt att gå framåt."

Jag önskar att jag kunde leva efter det mottot.

Årets lag i Allsvenskan

Publicerad 2005-10-19 23:04:11 i Sport

Det finns folk som hävdar att allsvenskan inte är slut än, men dem tror jag inte på. De enda som har något riktigt viktigt att spela om är Landskrona och Gefle, och jag kan inte säga att jag bryr mig det minsta vilket av de två lagen som får kvala. Jag bryr mig heller inte om vilka som spelar Royal League av Malmö, Hammarby och Kalmar. Därför kan det vara lämpligt för mig att redan nu ta ut årets lag, innan alla "experter" gör det.

4-4-2

Målvakt: Bengt Andersson, IFK Göteborg. Stabil och gör få misstag. På grund av den svaga konkurrens i år är han given.

Högerback: Jon-Inge Höiland, Malmö FF. Inte hans bästa säsong, men tar platsen på grund av sin defensiv.
Mittback: Teddy Lucic, BK Häcken. Är man stöttesspelare i landslaget är man given i det här laget.
Mittback: Patrik Rosengren, Kalmar FF. "Bagarn" är kanske inte den största talangen, men han är väldigt viktig för sitt lag.
Vänsterback: Mattias Nylund, GIF Sundsvall. Inte lätt för en offensivt lagd back att spela i ett bottenlag, men Nylund har gjort det bra. På båda ytterbacksplatserna gäller dock att konkurrensen är svag.

Högermittfältare: Niclas Alexandersson, IFK Göteborg. Komplett. 6 mål och 5 assist som mittfältare samtidigt som han är stark defensivt. Har spelat balansspelare i vissa matcher och till och med 5 minuter som mittback (mot Assyriska). Här även spelat högerback i VM-kvalet.
Innermittfältare: Daniel Andersson, Malmö FF. Har gjort sitt jobb under hela säsongen och varit en av få som visat rätt inställning.
Innermittfältare: Anders Svensson, IF Elfsborg. Inte så många matcher i allsvenskan, men är man given i landslaget så är man med även här.
Vänstermittfältare: Tobias Hysén, Djurgårdens IF. Snabb och med funktionell teknik. Lill-Glenn spelar snart i en bättre liga.

Anfallare: Sören Larsen, Djurgårdens IF. Vräkte in mål för Dif innan han blev såld i somras, även efter försäljningen har Sören gjort gott om mål i både Schalke 04 och det danska landslaget.
Anfallare: Gunnar Heidar Thorvaldsson, Halmstads BK. Troligen skyttekung i år, trots att han spelat i ett lag på undre halvan. Målet borta mot Dif är det snyggste på många år i allsvenskan.

Nära att komma med var Matias Concha (dålig vårsäsong), Kalle Svensson (skada), Atiba Hutchinson (bara bra när laget var det), Dusan Djuric (svårt att peta Anders Svensson, ännu i alla fall), Ailton (konkurrenterna är helt enkelt bättre) och Hasse Berggren (det var ju det där med konkurtrenterna).

Januari börjar året...

Publicerad 2005-10-19 15:19:33 i Musik

Varje höst så återupptäcker jag U2:s låt October, oftast dessutom i oktober. Det fick mig att börja fundera på låtar med månader i titeln, så här kommer ett år av låtar.

Januari - Psalm i januari, Lars Winnerbäck

Februari - February stars, Foo Fighters

Mars - Söndag 13-3-99, Lars Winnerbäck

April - April come she will, Simon and Garfunkel

Maj - Majsång (Sköna maj, välkommen), musik: Lars Magnus Béen, text: Johan Ludvig Runeberg

Juni - Juni, juli, augusti, Gyllene Tider (Bra låt om man gör en sådan här lista, inte annars.)

Juli - 4th of July, U2

Augusti - August and everything after, Counting Crows (Är ju titeln på en skiva och inte en låt, så här skulle kanske juni månads låt varit med igen.)

September - Wake me up when September ends, Green Day

Oktober - October, U2

November - November rain, Guns 'n' Roses

December - A long December, Counting Crows

Faraway, so close!

Publicerad 2005-10-19 01:05:35 i Sport

Ett dygn efter att allsvenskan avgjordes känns det fortfarande väldigt tungt med blåvitts andraplats, men lite perspektiv har jag fått. En titt på OS-krönikan 2004 fick mig att inse att det finns värre exempel på att någon eller några varit nära att göra något otroligt, men inte nått ändå fram. Här kommer en lista över dem.

För att få vara med måste man antingen varit så otroligt nära att det egentligen borde varit klart, eller varit nära att göra något som hade varit en av de främsta prestationerna inom svensk idrott. Det gör att OS-hockeyn 2002 inte kommer med eftersom det bara var kvartsfinal, trots att förlusten mot Vitryssland sved otroligt mycket. Alla på listan har gjort något som man på förhand skulle tyckt var bra, men som i efterhand känns lite snöpligt. Listan är klart subjektiv och tittar man på årtalen ser man att det är de senaste åren som dominerar, antagligen för att dessa minnen är minst bearbetade.

5. Stafetten i längdskidåknings-VM 2003


Den här kommer med för att det var så nära ett efterlängtat guld. Nog för att Sverige tagit flera stafettguld tidigare, men de ligger alla en bra bit tillbaka i tiden. Vad som hände behöver jag nog inte påminna om, Jörgen Brinks genomklappning glömmer man inte i första taget.

4. Sven Nylander OS 1996

Sven Nylander hade tagit sig till final i de flesta mästerskapen sedan VM 1983. Bortsett från EM (Två silvermedaljer -90 och -94,  en bronsmedalj -86) hade det dock blivit fjärdeplatser som bäst. Det hade gått så långt att han blivit känd som den eviga fyran. OS i Atlanta var Svens sista mästerskap och han tillhörde medaljkandidaterna. Kval och semi gick bra, och i finalen gjorde han karriärens bästa lopp. 47.98 innebar svenskt rekord, och tiden hade räckt till medalj i flera av de tidigare mästerskapen. Men inte den här gången, för tre löpare var snabbare vilken gav en fjärdeplats. I sin sista stora final var Sven Nylander bara 2 hundradelar från ett brons, men närmare en medalj än så kom han aldrig.

3. Fotbollslandslaget EM 2004

Fotbollslandslaget har många tunga förluster bakom sig, men den här turneringen är den enda man åkt ut på straffsparkar. Att åka ut på just straffar (till och med extrastraffar) efter att ha haft en boll i ribban och en i stolpen under förlängningen är nog nästan den knappaste förlust man kan tänka sig. Att det dessutom var i kvartsfinalen gör det lite extra jobbigt, en semifinalplats hade räckt för att placera turneringen bland Sveriges finaste, väl värd att jämföra med OS -48, VM -58 och VM -94. Nu blev det bara en bra prestation och turneringen kommer i varje fall jag att minnas för straffavgörandet, inte för 5-0 mot Bulgarien, Henkes nick, Zlatans klackmål eller 2-2 matchen mot Danmark.

2. Jan-Ove Waldner OS 2004

Om J-O inte tillhörde favoriterna 2000 (då han tog silver) var han nu närmast utskrattad. SOK var tveksamma till att ens låta honom åka, hans resultat inför OS var inte tillräckligt bra för att de skulle tro att han kunde komma bland de åtta bästa. Väl på plats visade J-O sitt klart bästa spel sedan OS 2000, och tog sig mycket överraskande till semifinal, 22 år efter hans första stora final (förlust mot "äpplet" i EM 1982). Tyvärr blev det förlust i de två sista matcherna vilket innebar att J-O "bara" blev fyra. Jag tror att en medalj här hade räknats som en av J-O:s största bedrifter, och det säger inte lite. Nu blev det en försmädlig fjärdeplats.

1. IFK Göteborg Europacupen 1985-86

Blåvitt hade tagit sig till semi efter segrar mot Botev, Fenerbahçe och Aberdeen och skulle nu möta Barcelona. IFK började hemma, och efter 2 mål av Torbjörn Nilsson och ett av Tommy Holmgren blev det en överraskande seger med 3-0. Man hade alltså ett lysnade läge att ta sig till final, det enda som krävdes var en bra insats i returen. Ett mål skulle vara otroligt viktigt, för det skulle tvinga Barcelona att göra fem. Blåvitt gjorde också ett mål (Johnny Ekström), men det dömdes felaktigt bort för offside. Barcelona gjorde tre och efter en mållös förlängning blev det straffar. Roland Nilsson hade chansen att avgöra, men missade. Efter att Per-Edmund Mordt missat Göteborgs sista straff var de utslagna.

Så här i efterhand är kan man säga att blåvitt hade en bra chans att ta hem hela cupen, och bara en finalplats hade varit en stor framgång. (Se hur glada Malmö FF är för sin finalförlust -79.) Någon ny chans av den här kalibern lär aldrig komma. IFK Göteborgs laguppställning detta år är nog Sveriges bästa klubblag någonsin. I mål stog Thomas Wernersson, backlinjen bestod av Roland Nillson, Glenn Hysén, Peter Larsson och Stig Fredriksson. Mittfältare var Michael Andersson, Stefan Pettersson, Tord Holmgren och Tommy Holmgren, och i anfallet spelade Torbjörn Nilsson och Johnny Ekström. Till nästa år hade man förlorat Johnny Ekström och Torbjörn Nilsson, men vann ändå Uefa-cupen. Det säger en hel del om 86:ornas kvalitet.

But that was just a dream (It's the end of the world as we know it)

Publicerad 2005-10-18 00:21:15 i Allmänt

I natt gick världen under. Inte så att den brann upp i de tusentals eldstormarna som var följden av atomålderns krig. Inte för att världshaven dränkte allt land med sitt nysmälta vatten från polarisarna. Inte genom orkanerna från en överraskande snabb växthuseffekt. Inte för att jorden blev förgiftad av radioaktivt nedfall. Nej, det såg inte alls ut som i någon av domedagsprofetiorna.

Slutet kom mycket snabbare och mer överraskande än så. Ett klick som om en strömbrytare slagits av, och så var allt borta. Att säga att allt var borta räcker kanske inte, tomheten var tommare än vad jag kan beskriva. Det var som om rum och tid hade försvunnit och jag var, på samma gång, hoptryckt i en punkt och utsträckt i oändligheten.

Det var inte så att allt bara blev svart, för inte ens svart kan beskriva Ingenting. Syn, hörsel och känsel famlade utan att få tag på något. Till och med tankarna rann iväg, för mig fanns inget sammanhang. Hur jag än försökte fånga dem bleknade de spårlöst bort, som obegripliga små fragment. Med tiden försvann också min historia.

Sedan vaknade jag på min luftmadrass, tacksammare än någonsin för tid och rum.

Allsvenskan avgjord

Publicerad 2005-10-18 00:20:16 i Sport

Jag har sagt att jag ska skriva om fotboll, men idag orkar jag inte. Det enda jag kan säga är att jag absolut inte unnar Djurgården någon framgång, för det är de inte värda. Ni som tycker det kan säkert få ert lystmäte i tidningar och TV, själv mår jag illa nog utan medias gullande.

Blåvitt har under de senaste 12 månaderna blivit tvåa i Svenska Cupen, Royal League och Allsvenskan.

Wow!

Publicerad 2005-10-13 22:41:55 i Allmänt

Jag har de två senaste dagarna haft 6 unika besökare per dag! Undrar vilka de två sista är, antagligen är det väl samma gamla vanliga personer som kollat på två olika datorer samma dag, men ändå.

Som bonus kommer idag en länk med ett kul påhopp på Alexander Östlund. Ni (alla tre) får hålla till godo med den ett tag, för nu dröjer det säkert flera dagar innan nästa uppdatering

”Människor är i regel döda”

Publicerad 2005-10-12 01:43:07 i Böcker

Nej, citatet i rubriken syftar inte på någon andlig nöd på grund av vår ytfixerade och känslokalla värld. Den är tagen från titeln på essä skriven av Carl-Axel Moberg, som jag i och för sig inte läst. Den står däremot omnämnd i Peter Nilsons bok ”Stjärnvägar”, och det är där jag har läst om den. Essän innehåller en uppskattning på hur många människor som levt på jorden, och kommer fram till att de flesta redan är döda. En uppskattning av Peter Nilson kommer fram till att minst 30 miljarder redan har levt.

Det jag vill komma fram till, även om det knappast märks i det förra stycket, är att Peter Nilson är en fantasisk författare. Till yrket var han astronom, vilket har givit honom det kosmiska perspektiv som gjorde att han hyllades då han var i ropet för 15 år sedan. Hans böcker är ofta mörka, ibland närmast skrämmande, alltid tankeväckande och innehållsrika. Om man är intresserad av att få sin världsbild utmanad är Nilson rätt man att göra det.

Magnus Erlingmark

Publicerad 2005-10-12 01:41:13 i Sport

Inte många av alla de spelare som spelat i IFK Göteborg under de 101 år klubben funnits har gjort sig så förtjänta av en hyllning som Magnus Erlingmark. Det handlar långt ifrån bara om att han på sina 515 A-lagsmatcher gjort 77 mål, eller de 43 målen han gjort på sina 278 allsvenska matcher i blåvitt (han gjorde några säsonger i Örebro innan han kom till blåvitt i början av 90-talet).

 

Inte heller att han är tredje bästa svenska målskytt i svampligan med sina 6 mål, 4 av dem kom i gruppspelet 94-95 då IFK vann sin grupp före Manchester United, Barcelona och Galatasaray. Bara Zlatan (7 mål) och Ljungberg (12? mål) är bättre. Det handlar inte ens om hans 37 landskamper eller hans VM-brons.

 

Nej, det jag tänkte hylla honom för är hans insats förra säsongen. Inte för att det var hans spelmässigt bästa, utan för den inställning han visade. Redan innan säsongen insåg han att han nog inte skulle vara ordinarie och avsade sig lagkaptensbindeln. (Det faktum att han i många år var lagkapten trots att Håkan Mild fanns i klubben är också talande.) Under våren var han ordinarie, men någon gång under maj eller juni tog Sebastian Johansson hans plats. Efter att ha varit ordinarie i 15 år hamnade han för en gångs skull på bänken.

 

Gick han ut och gnällde i media om att han inte fick spela? Nej, det var helt otänkbart. Trots att det blev bänken i A-laget och spel i B-laget fortsatte han träna lika ambitiöst. Han var lika seriös på B-lagsmatcherna som han alltid varit på A-lagsmatcherna. Flera av spelarna i förra årets B-lag (2*Berg, Wendt och Wernbloom) har i år tagit steget in i A-laget och gjort det bra. Jag tror att Erlingmark har en del i det, när han har visat vilken inställning det är som krävs för att man ska lyckas.

 

Ibland hör man att vinnarkänslan sitter i väggarna på kamratgården, men så är det naturligtvis inte. Snarare är det ett antal av blåvitt veteraner som står för den, som Ölme, Mild och Alexandersson. Den som tror att Alex inte har den riktiga vinarkänslan bör nog läsa det andra halvan av den här träningsrapporten. Även flera av de andra spelarna (Risp och Hjalmar) visar att bara segrar räknas på blåvitts träningar.

 

 Under många år har även Erlingmark bidragit starkt till den här mentaliteten, och det är han väl värd att hyllas för!

Vilken är den bästa versionen av ”Hallelujah”?

Publicerad 2005-10-10 18:21:30 i Musik

Först ska jag väl klargöra att det är Leonard Cohens låt jag pratar om, inte Christian Kjellvanders eller Nick Caves. Nå, då kör vi!

 

5. Min version

 

Den klart sämsta versionen. Oavsett om artisten väljer piano eller gitarrkomp så skiner den musikaliska inkompetensen igenom. Instrumenteringen (enbart piano eller gitarr) ställer stora krav på utövaren, och i det här fallet så kan han inte alls leva upp till dem. Det är dock falsksången som tveklöst är det största problemet. Oavsett tonart är det inte många toner som träffas. Turligt nog finns denna version inte inspelad, så de allra flesta människorna har sluppit denna grova misshandel av ett mästerverk. Sammanfattningsvis är den här versionen en styggelse.

 

4. Leonard Cohen

 

Vanligtvis brukar jag av princip hävda att originalet är bäst. Den här gången går det tyvärr inte, då Cohens version är lite för långsam och har lite för många körer för att kunna förmedla känslan eller allvaret i låten. Naturligtvis ska Cohen ändå ha mycket beröm för att ha skrivit låten, men det finns minst tre versioner som är bättre.

 

3. Bono

 

Någon gång under mitten av nittiotalet spelade Bono in en version som släpptes på en till Cohen dedikerad hyllningsskiva. Eftersom U2 var inne i sin mest experimentella period just då låter den kanske inte riktigt som man kunde förvänta sig. Jag är inte så förtjust i det sätt som Bono mumlar fram versen på, men falsettsången av refrängen förlåter det mesta.

 

2. John Cale

 

Enligt IMDb är det John Cale (före detta medlem i Velvet Underground) som sjunger Hallelujah i Shrek, och han gör det bra. Det höga tempot och pianokompet gör att låten passar bra in i filmen (som även för övrigt är en höjdare). Dock har jag alltid undrat varför raden ”Maybe there is a God above” är bortklippt ur filmen.

 

1. Jeff Buckley

 

Den ultimata versionen. Väldigt känslosam och med ett fantastiskt gitarrspel. Jag är inte så imponerad av Jeff i övrigt (hur känd hade han varit om han inte drunknat under mystiska omständigheter?), men det här är nästan så bra som det kan bli.

Topp 5: Låtar med amerikanska städer i titeln

Publicerad 2005-10-08 00:36:02 i Musik

5. Counting Crows – Miami

4. U2 – Miami

3. R.E.M. – Leaving New York

2. Ryan Adams – Dear Chicago

1. Counting Crows – Round Here

(Har ju inte alls någon amerikansk stad i titeln, men eftersom det är min favoritlåt så bryter jag mot alla konventioner när det gäller listor och tar med den. Dessutom innehåller den trots allt raden:
"Maria came from Nashville with a suitcase in her hand"
så lite relevant är den.)


Bubblare:

U2 – New York

Ryan Adams – New York, New York

Frank Sinatra – Theme from New York New York

Sveriges fem mest undervärderade idrottare

Publicerad 2005-10-07 21:26:49 i Sport

5. Niclas Alexandersson, Vänsterback

Har inte spelat vänsterback så ofta, men var trots detta påtänkt som vänsterback inför VM-kvalet mot Ungern. Lagerbäck valde dock att peta Wilhelmsson och spela med ”Alex” på en mer invand högermittfältsplats. Jag är övertygad om att Niclas hade skött sig utmärkt som vänsterback om han placerats där.

 

4. Niclas Alexandersson, Offensiv innermittfältare

När spelet i Ungernmatchen som nämns ovan gick helt i baklås valde Lagerbäck att flytta runt mittfältarna. ”Chippen” gick från vänster till höger, Ljungberg från mitten ut till vänster och ”Alex” steg in centralt. Efter rockaden lyfte Sverige upp spelet, åtminstone en liten aning. Jag var överraskad att man inte bytte till denna uppställning tidigare, då Niclas har gjort klart fler matcher centralt än Ljungberg de senaste åren.

 

3. Niclas Alexandersson, Defensiv innermittfältare

I mitt tycke är ”Alex” den givna reserven på den här positionen i landslaget. Linderoth petar han inte, även om Niclas har imponerat de gånger han spelat här i allsvenskan. Ett exempel är matchen mot Malmö för ett par veckor sedan, då blåvitt spelade 3-5-2 med Alexandersson som balansspelare. I den matchen kunde man direkt jämföra med en av konkurrenterna, Daniel Andersson i MFF, och då vet jag vem jag skulle välja!

 

2. Niclas Alexandersson, Högerback

”Alex” spelade högerback mot Malta, och kanske är det som högerback han har den största potentialen. I Min värld går han i alla fall klart före Östlund, tack vare att Niclas har bättre spelsinne, bättre teknik, bättre tillslag (och därmed inlägg) och att han inte drar på sig lika många farliga frisparkar nära eget straffområde.

 

1. Niclas Alexandersson, Högermittfältare

Det är på den här positionen ”Alex” har gjort sina flesta landskamper. På grund av sitt spelsinne och löpstyrka hjälper han Linderoth i defensiven, och ger på så sätt mer utrymme till offensiva insatser från Fredrik Ljungberg och Anders Svensson. Laget blir bättre balanserat med Alexandersson på plan. Dessutom har Niclas en stor och stark vinnarinstinkt, som är till nytta för vilket lag som helst.

 

Bubblare:


Niclas Alexandersson,
Mittback

Har på grund av skador varit förste reservback i IFK under en stor del av hösten, och mot Assyriska spelade ”Alex” mittback under matchens fem sista, skälvande minuter.

 

Niclas Alexandersson, Målvakt

Har så vitt jag vet aldrig spelat målvakt, och är således grovt underskattad som detta.

 

Niclas Alexandersson, Materialförvaltare

Med sitt ordningssinne och sin noggrannhet är ”Alex” som gjord för den här positionen.

 

Niclas Alexandersson, Förbundskapten

Att ”Alex” kan fotboll är ingen hemlighet. Att han även kan förstå spelarna efter sina många och lyckosamma proffsår är givetvis en fördel. Underskattad är väl det minsta man kan säga om Niclas som förbundskapten. Till exempel är det ingen journalist som tagit upp hur bra det skulle vara för Sverige att ha en lika välkänd storspelare på kaptensposten som Ungern och Bulgarien har (Lothar Matteus och Hristo Stoitchkov).

 

Niclas Alexandersson, Stjärna i ett pojkband

Med sin look och utstrålning har ”Alex” allt som krävs för att lyckas även här. Jag vet inte om han kan sjunga, men eftersom han var den första mannen på månen så tror jag säkert att han kan det också. Dessutom har han ju en lika mysig dialekt som Per Gessle, och då kan ju inget gå fel.

Sveriges fem mest övervärderade idrottare

Publicerad 2005-10-07 19:22:42 i Sport

5. Mattias Fredriksson

Känns lite hårt att ta med honom, men faktum är att han fått för mycket uppmärksamhet om man jämför med vad han har presterat. Han har vunnit världscupen, men i ärlighetens namn, hur många kommer ihåg världcupvinnaren om han inte är svensk? På mästerskapen har Mattias haft det desto tyngre, det enda man kan vara säker på är att han kommer att dra på sig en förkylning någon gång under tävlingarna. Annars har han de rätta förutsättningarna för att lyckas i den ”moderna” skidåkningen, dvs. i masstarter. Synd bara att han alltid bränner sina chanser genom att köra för hårt tidigt i loppen. Skidåkare är även allmänt övervärderade i Sverige, längdskidor är inte någon stor sport.

 

4. Bojan Djordic

Till skillnad på övriga på listan är Bojan själv skyldig till övervärderandet. Redan under tiden i U21 var han i händelsernas centrum då han inte begrep hur han, som tillhörde Manchester United!, kunde hamna på bänken. Att han fram till dess aldrig hade spelat en tävlingsmatch mot seniorer tänkte han naturligtvis inte på. Även numera dyker han upp på sportsidorna med jämna mellanrum, och numera handlar det alltid om att hans klubbar inte vill behålla honom, utan att han får söka upp nya klubbar att gästspela i. Senaste gången var det en engelsk division ett-klubb som nobbade honom.

 

3. Kim Källström

Kim var bara 18 år då han slog igenom i BK Häcken. Efter ett par frisparksmål kom experterna fram till att han vid arton års ålder var bättre än vad Ralf Edström, Bosse Larsson, Torbjörn Nilsson Jonas Thern eller Tomas Brolin var i motsvarande ålder, och drog då slutsatsen att han när han blev äldre säkert skulle bli bättre än ovan nämnda spelare. Och det verkar man tro fortfarande. Därför kan ingen av kvällstidningsjournalisterna begripa varför han inte platsar i landslaget. Länge propagerade de för att han skulle ta Anders Svenssons plats (Anders som själv var en mediagunstling 2002), men efter många bra matcher av Anders ville de ha in Kim som defensiv mittfältare. När de efter den senaste Ungernmatchen återigen upptäckte Tobias Linderoths storhet (det gör media en gång per säsong, och presenterar det som ett avslöjande varje gång: Här är Sveriges okände nyckelspelare!) så försökte de få in Kim som offensiv mittfältare igen. För att en sådan världsstjärna som Kim skulle vara ett sämre val till rollerna som offensiv respektive defensiv innermittfältare än Svensson/Linderoth är ju givetvis otänkbart.

 

2. Zlatan Ibrahimovic

Zlatan är tveklöst en av Sveriges bästa fotbollsspelare, kanske till och med den bäste. Men han är inte fullt så fantastisk som media vill ha det till. Kvällstidningarna väljer att till och med staka sig igenom italienska tidningar och referera allt de säger vidare till det svenska folket, för att alla säkert ska förstå hur stor Zlatan är. Som svensk tidningsläsare får man intrycket att Juventus bara består av en spelare, och så några uppassare till honom då. Jag tycker om Zlatan och jag tycker att han är bra, men han kan omöjligt leva upp till svensk medias hype. Det skulle inte ens en tokdopad Maradona anno 1986 kunna göra.

 

1. Peter Forsberg

För motivering se Zlatan, men byt ut Zlatan mot Foppa, fotbollsspelare mot ishockeyspelare, italienska mot amerikanska, Juventus mot Philadelfia Flyers och Maradona mot Gretzky.

En varm sommardag till

Publicerad 2005-10-07 18:43:11 i Allmänt

När jag var ute och gick idag igen mötte jag en ko på vägen. Den hade smitit ut ur sin hage och stog och betade i vägrenen, så den brydde sig inte om mig.

Djurgården är svensk fotbolls framtid!

Publicerad 2005-10-07 15:27:16 i Sport

Varifrån har IFK och Dif värvat sina spelare? (Om spelaren varit i klubben i flera omgångar så räknar jag klubben de kom ifrån när de värvades första gången.)

 

IFK Göteborg

 

Siffran är åldern då spelaren kom.                                   


Bengt Andersson

Teneriffa, 32

Alexander Nadj

Egen Produkt

Karl Svensson

Jönköping Södra, 19
Erkan Saglik

Västra Frölunda (på lån), 20
Mattias Bjärsmyr

Husqvarna FF, 19
Adam Johansson

Västra Frölunda, 21
Hjalmar Jonsson

Keflavik, 22
Magnus Johansson

Ölme (givetvis), 19
Dennis Jonsson

Hisingsstads IF, 13


Håkan Mild

Trollhättans FK, 16
Martin Ulander

Jönköping Södra, 18
Niclas Alexandersson

Halmstads BK, 25
Samuel Wowoah

Djurgårdens IF, 28
Tommy Lycén

Grimsås, 23
Mikael Sandklef

Västra Frölunda, 27
Martin Smedberg

Gunnilse, 19
Pontus Wernbloom

IK Kongahälla, 17
Oscar Wendt

IFK Skövde FK, 17
Andrés Vasques

Bergsjö IF, 10
Jonatan Berg

Torsby IF, 17

 

Stefan Selakovic

Heerenveen, 28                                           
George Mourad

Västra Frölunda, 21
Marcus Berg

Torsby IF, 17


 

Djurgårdens IF FF AB

 

Spelare         

Dembo Tourray

Real de Banjul, 19 (?)
Oskar Wahlström

Västerås SK, 28

Matias Concha

Malmö FF, 24
Fredrik Stenman

IF Elfsborg, 20
Sölvi Ottesen

Vikingur Reykjavik FC, 20
Toni Kuivasto

MyPa, 28
Markus Johannesson

Örgryte IS, 29
Niclas Rasck

Örebro SK, 30
Eldin Kozica

Västerås SK, 19(?)

 

Johan Arneng

Vålerånga IF, 24
Feliciano Magro

Landskrona Bois, 26
Stefan Bergtoft

Spånga IS, 21
Kari Árnason

Víkingur Reykjavik FC, 23

Jesper Håkansson

RBC Roosendaal, 24
Abgar Barsom

BK Forward, 23

Tobias Hysén

BK Häcken, 22
Jones Kusi-Asare

Vasalund, 19
Daniel Sjölund

Liverpool FC, 20
Mattias Jonson

Norwich City FC, 31

Siyabonga Nomvethe

Udinese, 28
Ibrahim Ba

Caykur Rizespor, 31

Patrick Amoah

Egen produkt

(När det gäller Dif kan det ha smugit sig in några fel.)


 

Dif är svensk fotbolls framtid, för det har jag hört i media. Det är alltså bra för svensk fotbolls om det går bra för Dif, så det är tur att det inte finns något som kan stoppa djurgården. Förutom för långt gräs.


Annars brukar man ofta höra att det är viktigt att ge talangerna/juniorerna chansen, men kanske är det så att vår "Drillofotboll" bara förstör de unga spelarna?

Engelsmän

Publicerad 2005-10-06 21:22:50 i Musik

Från kvällen sändning av Last night of the Proms:


Jerusalem

Written by William Blake


And did those feet in ancient time
Walk upon England's mountains green
And was the holy lamb of God
On England's pleasant pastures seen

And did the countenance divine
Shine forth upon our clouded hills
And was Jerusalem builded there
Among those dark Satanic mills


Bring me my bow (my bow) of burning gold
Bring me my arrows of desire
Bring me my spears o'clouds unfold
Bring me my chariot of fire


I will not cease from mental fight
Nor shall my (my) sword sleep in hand
'Til we have built Jerusalem
In England's green and pleasant land
'Til we have built Jerusalem
In England's green and pleasant land


England


De är allt ganska konstiga, de där engelsmännen. Med ett sådant storhetsvansinne är det inte konstigt att deras fotbollslandslag inte går så bra.

En varm oktoberdag

Publicerad 2005-10-06 18:32:32 i Allmänt

När jag var ute och gick mötte jag en osannolik mängd knott. Tusentals var de när de svärmade i motljuset, och de fick mig att förundrad stanna upp. Själva var de så upptagna av sommarens sista dans att de inte brydde sig om mig.

De fem sämsta textraderna från låtar som i övrigt är bra

Publicerad 2005-10-06 15:30:03 i Musik

5.

”Det är så tyst nerifrån gatan som det aldrig annars är

Det är som att natten här har sett allting och stilla sjunger med”

 

Lars Winnerbäck, Elegi

 

Kommentar: Med tanke på det versmått Lasse använder i låten borde ”är” rimma med ”med”. Det gör det inte. Det är nog dags att flytta från Stockholm Lasse!

 

4.

"The air is heavy, heavy as a truck. Need the rain to wash away our bad luck”

U2, Electrical storm.

 

Kommentar: Tung som en lastbil funkar inte för mig.

 

3.

"You told me that the thing with that is that you’ll die”
 

Kristofer Åström, Spinning

 

Kommentar: That?

 

2.

“In your tears and in your blood

In your fire and in your flood”

 

Coldplay, ’Til kingdom come

 

Kommentar: Chris Martin sitter och gullar med Gwyneth och Apple och funderar på den där texten han skulle skriva.

Tankebubbla: Jag behöver några nya originella metaforer. Då ska vi se, jag skriver om tårar, blod, eld och … floder. Det blir perfekt! Bra jobbat Chris!

 

1.

”The last of the rockstars, when hip-hop drove the big cars

In the time when new media, was the big idea”

 

U2, Kite

 

Kommentar: Bortsett från raderna ovan är texten (som i övrigt handlar om döden och om att släppa taget om människor man förlorat) till ”Kite” Bonos bästa sedan Pop. Men så kommer de sista raderna, som tar texten från lysande till dålig, och hela låten från suverän till medelmåttig. Varför var du tvungen att ta med dem?

Om vetenskap och ego

Publicerad 2005-10-06 01:25:14 i Allmänt

”Alldenstund mitt förstånd är tillräckligt vaket och rörligt för att uppfatta vad som förenar tingen … och på samma gång tillräckligt stadgat för att urskilja de finare olikheterna mellan dem; enär naturen gjort mig ivrig att utforska, tålmodig att tvivla, fallen för begrundan, sen att bedyra, villig att ompröva och mån om att ordna och tillrättalägga; och då jag varken hyser överdriven svaghet för det nya eller beundran för det gamla och avskyr alla former av bedrägeri, ansåg jag mitt intellekt ha ett slags förtrogenhet och släktskap med sanningen.”

 

Ovanstående är sagt av Francis Bacon, engelsk vetenskapsman med ett hyfsat stort ego och ett klart problem med att sätta punkt. Jag har hämtat det från boken Matematikens kulturhistoria av John McLeish.

 

 

Alla har väl något som får ens ego att växa. Man kanske har en snygg flickvän eller så spelar man i ett band och har en publik som jublar åt en när man står på scen. Om man inte har något annat kan man alltid vara lite stolt över att skrivit ett exjobb med titeln ”Quantum billiard simulations using electrical resonance circuits”. Imponerande va!

Eller så skaffar man sig en blogg...

Om självutlämnande

Publicerad 2005-10-06 01:23:34 i Allmänt

Från Bill Flanagans bok U2 at the end of the world.

 


I’ve thought a lot about why a band with nothing to gain let me so far in, and I think the answer is in an interview I did with Bono ten years ago. He said “I would aspire to being a soul singer,” and he explained, “A singer becomes a soul singer when he decides to reveal rather than conceal.” ...
They still reveal everything when they play their songs. They are soul singers now.

 

Tur att man inte är så inne på soul. De enda soul skivor jag har är en med Otis Redding och en med Aretha Franklin. Eftersom jag är en musikrasist är det nog dessutom de enda skivor jag har med färgade artister. I min skivsamling har vita män med gitarrer kvalificerad majoritet.


 

Ps. Flanagans bok är ett måste för alla U2-fan. Episoden när The Edge testar magiska svampar och får reda på universums hemlighet är fantastisk, och berättelsen om när Bono skulle köpa grannens hus är även den klassisk komik. Läs boken!

Det här skriver jag bara för att verka smart

Publicerad 2005-10-05 22:42:19 i Allmänt

Nobelpriset i fysik tillkännagavs igår. De senaste åren har just fysikprisen känts lite spännande. Kommer jag att känna till någon av pristagarna eller deras forskning? Än så länge har svaret varit nej, på båda frågorna. För att ingen ska föreslå att 180 poäng teknisk fysik varit i onödan är det nog bäst att tillägga att jag har lättare att första vad forskningen handlar om än de flesta. Något har jag lärt mig.

 

Vad är det då jag väntar på? Ett kort svar vore Michael Berry, amerikan och forskare inom kvantkaos. Jag har pratat med ett par av mina gamla föreläsare om möjliga pristagare, och han som även var examinator för mitt exjobb tyckte att Berry vore en lämplig pristagare. (Nu finns det väl knappast någon forskare som inte kan komma på någon kollega som är värd ett nobelpris. Ens eget forskningsfält är ju alltid det viktigaste.) En detalj som talar för Berry är att nobelstiftelsen för några år sedan betalade för ett symposium om kvantkaos. Ett nobelsymposium brukar ses som ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för att någon inom fältet ska få ett pris.

 

Jag har alltså skrivet ett exjobb inom kvantkaos. Ja, jag ska väl i ärlighetens namn säga vi, för vi var två stycken som gjorde det. Undrar om det finns något namn som låter lika svårt som ”kvantkaos”. Givetvis är det inte så svårt, säg den forskare som tycker att hans eget område är svårt. Jag kanske skriver något mer om kvantkaos så småningom, även om allmänhetens intresse nog inte är så stort.

 

Åter till Berry. Inte nog med att han antagligen är kvantkaosets viktigaste namn, han har även bevisat spinn-statistik-teoremet (även känt som Paulis exklusionsprincip) inom icke-relativistisk kvantmekanik. (Jag har läst artikeln, men jag får nog erkänna att jag inte förstod så mycket.) Visst låter även detta ohyggligt svårt! Givetvis är han värd ett pris.

 

Om Berry, eller någon annan som jag faktiskt hört talas om, någon gång får priset är väl svårt att veta, men oj vilket bra läge jag kommer ha. ”Ja, den upptäckten läste jag ju om redan 2003. Visste ni att han har diskuterat med min examinator om problemet som jag arbetade på i mitt exjobb?” Hoppas verkligen att jag får chansen att vara så dryg.

Programförklaring eller något sånt

Publicerad 2005-10-05 22:37:25 i Allmänt

Någon presentation av mig blir det inte, men lite om vad jag kommer att skriva om.

Jag kommer att skriva om sport. I synnerhet fotboll, och med fotboll menar jag givetvis IFK Göteborg. Lite musik blir det nog. Och en hel del av mina tankar och funderingar. Om telemaster eller annat som är viktigt här i livet. Jag skulle tro att det mesta kan nog slinka igenom. Men så ofta vet jag inte om den kommer att uppdateras, vi får se. Jag misstänker att jag kommer att tröttna ganska snabbt.


Jag funderade länge på om jag överhuvudtaget skulle ha en blogg. Anledningen till tvekan är att jag inte visste vad jag egentligen skulle skriva, och vilken typ av blogg det skulle bli. En som handlar om vardagliga trivialiteter eller en mer personlig och innehållsfylld. Det blir en vardaglig eftersom mina mer personliga åsikter och känslor nog passar bäst som just personliga. Skulle något av värde ändå skrivas är det inte säkert att det är sant eller att det ens handlar om mig. Integriteten kommer nog att bli så stor att texterna ofta blir ointressanta, men hellre det än för privata. Något större syfte än att möjligen underhålla finns inte.


Om det inte alls blir som det står ovan så får ni leva med det. Jag förbihåller mig rätten att skriva vad jag vill och även ta avstånd från det när jag vill.


Var namnet på bloggen kommer ifrån? Det berättar jag inte än, men det går att gissa.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela