Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

D.C. sleeps alone tonight

Publicerad 2007-07-30 23:30:37 i Allmänt

Jag har visst brutit min tidigare trend att skriva ett inlägg i veckan, trots att det inte direkt saknas uppslag till det. Jag har bara inte haft den riktiga motivationen, och tänkte slippa arbetet idag genom att posta lite bilder.

Fast först måste jag nämna att jag var i Washington förra helgen. Det blev bara ett dagsbesök, eller snarare eftermiddagsbesök, men eftersom Washington inte ligger mer än 40 minuter bort (i USA anger man avstånd genom att säga hur lång tid det tar att sig dit med bil) så gör det inte så mycket. Det blir säkert fler besök dit innan jag åker hem. Vi tog oss till en av förortena med bil och tog sedan tunnelbanan in. Smidigt.

I Washington tittade vi på vita huset (man såg inte mycket av det för alla avspärrningar), capitolium och en massa krigsmonument. Amerikanarna gillar verkligen sådana. Monument alltså. Ja, krig med misstänker jag. I övrigt måste jag säga att Washington verkar vara en trevlig stad. Inte så mycket storstad som New York (går det?), men ganska inbjudande ändå. Breda gator och stora departement gör ett visst intryck. Här är ett par bilder som min medresenär har tagit.

Jag undrar vilka personliga tillkortakommanden arkitekten till Washingtonmonumentet försökte kompensera för.

Jag såg Simpsonsfilmen igår, och det var som ett riktigt, riktigt bra Simpsonsavsnitt. Bra alltså, även om dn-s femma i betyg kan vara aningen för högt. Men jag skrattade mycket, och hade nog skrattat ännu mer om inte nämnda dn-artikel hade avslöjat en stor del av skämten. Skäms dn!

Slutligen ett par bilder på Baltimores skyline och lite baseboll, förhoppningsvis kommer det ett mer innehållsrikt inlägg så småningom.

I'll always love you though, New York

Publicerad 2007-07-17 14:17:26 i Allmänt

(Uppdaterad med fler bilder!)

(Följande skrevs igår, men publiceras idag eftersom blogg.se är så uselt.)


Måndag igen, och dessutom är det just idag halvtid. Drygt sex veckor här, och exakt lika många dagar kvar. Men nu till något bra mycket intressantare.

Jag har varit i New York! Och det är verkligen en speciell stad. Jag är upppväxt i en håla och tycker väl egentligen att en sådär 100 000 invånare är ganska lagom för en stad. Min erfarenhet av riktigt stora städer består av några dagsturer till London och Paris. Inget ont om dessa städer,  men de ger inte ens nästan samma massiva intryck som New York. Alla skyskarporna, tunnelbanan, Times Square på kvällen, alla gula taxibilar som ständigt tutar.

Jag tänkte skriva ett inlägg så småningom om bussresan och vilken bild jag hade av amerikat innan jag åkte över hit så småningom, så nu hoppar jag rätt till torsdagskvällen när vi kom fram. Hotellet visade sig vara av det enklare slaget, men det är väl så det är i det stora äpplet. Det gick att sova där i alla fall, och det är ju själva huvudsyftet. Lite synd bara att luftkonditioneringen var så bra att jag åkte på en förkylning. Nåja.

På torsdagskvällen knatade vi iväg söderut längs broadway och tog oss via vissa omvägar till Times Square. Det är sannerligen en syn, det går säkert åt ett kärnkraftverk eller två för att driva alla lampor och skärmar där. På torsdagskvällen snubblade vi dessutom över ett Kwik-E-Mart! Eftersom det kommer en simpsonsfilm snart är några amerikanska 7-elevenbutiker temporärt omgjorda så att de liknar Apus affär. Expiditen lyckades dessutom härma Apus röst väl.

Fredagen ägnades åt intensivt turistande. Ground Zero (där det byggs för fullt på det nya Freedom Tower, ja det heter verkligen så), frihetsgudinnan från land, City Hall och framför allt Empire State Building. Från marken såg den inte så hög ut (eller jo, det är klart att den såg hög ut, men inte så extremt ändå) men när man väl kom upp så. Komma upp ja, det tog sin lilla tid. Sammanlagt var det väl fyra köer som tog ungefär två timmar, men det var det värt. Att stå där uppe och se ner på de pyttesmå taxibilarna och människorna, den smått tokiga blandningen av byggnadsstilar och en hel del häftiga skyskrapor var en upplevelse. Det pirrade lite i magen även på mig som vanligtvis inte är höjdrädd.

På lördagen blev det central park och en vända i Greenwich village och Soho. Dessutom lyckades jag få tag på ett par skivor på virgin megastore som jag har letat en del efter tidigare, bland annat Saxon Shore. Det är sånt som gör mig glad. På kvällen passerade vi Times Square igen som nu var totalt igensmockat med människor. Helt makalöst många var det.Söndagen fördrev med ett besök på det naturhistoriska museet. Dinosaurieben, meteoriter och gamla människoben fanns det gott om, och mycket, mycket annat också. Museet var för stort för att vi skulle hinna med hela, men det gjorde ju att man kunde välja det göttaste. Bra så.

Det var väl en kort sammanfattning av resan. Det var synnerligen skönt att kunna ta en paus från vardagen i Baltimore och istället få känna sig som en riktig turist. (Fast vi kan inte ha sett så turistiga ut eftersom vi fick frågor om vägen vid fyra tillfällen. Dessutom kunde jag svara på två av dem!) Det hade varit kul att åka dit igen eftersom det är mycket som man inte hinner göra på tre dagar. Men eftersom New York är dyrt så får det vänta. Men när väl freedom tower är byggt så...

(Bilderna är tagna av min resekamrat Thomas.)

Uppdatering: Två bilder från Kwik-E-Mart har dykt upp, så här kommer de.

Dessutom finns det en bild på mig och Marge, men den är alldeles för bra för att lägga ut offentligt. Jag ser inte riktigt klok ut på den bilden...

Kathy, I said as we boarded a Greyhound in Pittsburgh

Publicerad 2007-07-09 23:20:46 i Allmänt

Här skulle jag kunna gnälla på hur dåliga de amerikanska cheferna är, men det får vänta. För på torsdag bär det av till New York! Eftersom vi jobbade under sjätte juni och midsommar har vi ett par dagar kvar att ta ut, och en av dem tar vi på fredag. Dessutom har vi jobbat in några timmar så att vi kan sticka vid lunch på torsdag. Så det blir en långhelg, och jag ser verkligen fram mot den. Det ska bli skönt att komma bort lite från jobbet, om så bara för någon dag extra. Hotell i NY är ganska dyrt, men vi hittade ett som verkade okej, hyfsat centralt (precis jämte central park) och inte alltför dyrt. Det blir nog bra. Resan blir med buss (greyhound) eftersom man då slipper köra och parkera i New York. Dessutom är det en hel del vägtullar på vägen så det hade kostat ungefär lika mycket som bussen gör nu. (Bensinen i sig är ju bra billig, när vi tankade en hyfsat full tank igår, över 50 liter, så kostade det 270 kronor. Det ni!)

Vad vi ska göra i new York? Ja, det återstår väl att se men en hel det turistgrejer blir det säkert. Empire state building, gula taxibilar, ground zero och så.

Nytt ämne. Jag inser att det mesta av det jag har skrivit från USA har handlat om sånt som är konstigt här, och visst finns det mycket sånt. De allra flesta fördomarna stämmer nog. Men samtidigt finns det mycket som är bra här, och mycket som är likt Sverige. Eller snarare är det mycket i Sverige som är som i USA, för det är ju på det hållet som influenserna går. Men det är lätt att ta det för givet, så därför tänkte jag räkna upp några bra saker som kommer från USA.

Mycket bra musik. Till och börja med kommer ju jazz, blues och rock härifrån, och band som R.E.M. och Death Cab tycker jag är urbra. Majoritet av mina favoritfilmer kommer härifrån, både Hollywoodfilmer och en del med mindre budget. Internet må ha uppfunnits av folk från flera länder, men det mesta är nog amerikanare ansvariga för. Och internet är ju bra. Världens just nu häftigaste telefon kommer härifrån (iPhone) och nära nog alla processorer i världen produceras här. Kort och gott ligger det mycket amerikanskt arbete bakom att jag kan skriva här och att ni kan läsa i Europa.

Visst är det mycket amerikanskt som är dåligt, men ibland är man kanske för hård. Fox är en, på det stora hela, horribel kanal, men samtidigt är det de som sänder Simpsons. När det gäller just teveserier så är ju serier som scrubs och vänner väl värda att nämna. Den amerikanska matkulturen är kanske inte så strålande, men subways är inte så illa. Bättre än en grillad med mos på statoil till och med. Och oavsett vilken restaurang man går till här får man alltid mat nog för att bli mätt.

Faktum är att jag så sakteliga börjar känna mig hemma här i Baltimore. Det är möjligt att det beror på att jag nu har bott här längre än jag har bott i Nyköping, men hur som helst har den förundrade känslan av att vara i ett annat land släppt. Kroppen har börjat vänja sig vid värmen (idag är det typ 37 grader och sol) och den höga luftfuktigheten, och det är lite kul att kunna konstatera att nätterna här är varmare än dagarna i Sverige just nu. (Enligt prognosen som jag såg i morse så ska det bli 28 grader i natt!) Fast jag är rätt nöjd med att temperaturen ska sjunka till helgen, 27-28 grader låter rätt lagom när man ska vara i NY.

Förresten, om någon har något kul tips på vad det finns att göra i New York så får ni gärna skriva det i kommentarerna. Om ni kan, själv kan jag inte skriva några kommentarer alls på blogg esse numera. Synnerligen surt.

Ett länktips till slut kanske? (Det var länge sedan sist.)

They've all come to look for America

Publicerad 2007-07-02 23:27:16 i Allmänt

Idag blir det foton, iphone och baseboll, fast i omvänd ordning.

En månad i det förlovade landet, tiden går fort. I helgen bevittnade jag en basebollmatch för första gången i mitt liv när jag såg Baltimore Orioles slå Los Angeles Angels med 6-3. På teve kan baseboll vara ganska segt (en match tar i runda slängar tre timmar) men live var det klart roligare. Inte så att jag kommer att se en massa matcher till, men det är kul att ha varit på en match. En home run fick jag i alla fall se, och lämpligt nog var det hemmalaget som lyckades med det.

Jag var inställd på att publiken skulle ägna sig mer åt att äta fet mat och dricka öl än att kolla på spelet, men så illa tycker jag inte att det var. Skillnaden mot den genomsnittliga åskådaren på en hockeymatch är faktiskt inte så stor, och till den amerikanska publikens försvar får väl sägas att den faktiskt lyckades få igång vågen. Fast det är klart, det var väl egentligen bara vågen och poäng till hemmalaget som orsakade några reaktioner hos publiken. Och möjligen något tveksamt domslut också.

Jag misstänker att hypen kring iphone har nått Sverige, så jag tänkte skryta med att jag har testat en. Och ja, den är precis så lockande som den ser ut på reklamen. (Fast det kanske inte har gjorts någon reklam i Sverige än?) Ja snarast mer lockande. När jag gick in i appleaffären var jag mest bara nyfiken på den, men när jag gick ut ville jag verkligen ha en. Mobiltelefon, internet (riktigt internet) och en ipod i en och samma apparat, med en grym touchscreen dessutom. Det tog några minuter att vänja sig vid operativsystemet och skärmen, men sedan så. 499 dollar för den billigare varianten (4 GB) blir inte mer än 3400 kronor (mycket pengar, men ändå prisvärt), men tyvärr är jag inte säker på om den skulle fungera i Sverige. (Olika frekvenser och svårt att komma åt sim-kortet.) Dessutom köpte jag ju en ny mobil innan jag åkte hit, så jag ska försöka att hålla mig.

Avslutningsvis några bilder som min resekamrat Thomas har tagit. Här är plasthuset som jag bor i, utsikten från balkongen och "utsikten" från vår cubicle.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela