Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Lika övergivna, lika löftestinna, lika långt hemifrån båda två

Publicerad 2007-05-27 12:47:44 i Sport

Nu är det äntligen dags för Ljungbyreferatet. Fast först lite annat.


För en vecka sedan monterade jag äntligen upp min "nyinköpta" billybokhylla, och började fylla den med böcker från flyttkartongerna. En av böckerna jag hittade heter Författarnas fotbollsbok, en bok som gavs ut på våren 1994. Det vill säga inför VM i USA. Namnet är missvisande eftersom majoriteten av skribenterna är kulturjournalister och inte författare, men det får man väl ta. Dessutom har Torbjörn Fälldin lyckats komma med, trots att i alla fall jag snarare känner honom som före detta statsminister än som författare.


Nåväl. En av texterna handlar om författarens (journalistens) egna karriär som ungdomsspelare, och hur den slutade när han blev högerytter. Han, som hade varit den store målskytten, tappade självförtroendet och la av. Mot slutet av texten undrar författaren (kulturjournalisten!) om det inte är detta som har hänt med Brolin. De korkade italienarna i Parma har gjort högerytter av Brolin, som därmed har knäckts. Brolin är ju en stor målskytt och nu har hela hans identitet förstörts. Som en avslutande knorr konstaterar författaren (kulturjou...) att fotbollen kanske inte var bättre förr, men att då fanns det i alla fall inte någon idiot som ville skola om Gunnar Nordahl till vänsterhalv.


Ni kommer nog ihåg vad som hände några månader senare. Brolin fick spela högerytter i VM, och var bäste spelare i det lag som tog brons. Ja, jag vågar nog påstå att han var en av VM-s fem bästa spelare. Tomas Brolin - Kultureliten 1-0.
Nej, ljungbymatchen var det ju det här skulle handla om. Eftersom det nu är 10 dagar sedan matchen spelades så kommer jag inte att gå igenom alla detaljer, utan mer nämna ett och annat som slog mig under matchen.


Det var trevligt att se att blåvitt verkligen har ändrat spelsätt till i år. Nu ska man väl inte dra för stora växlar på en match mot ett lag som ligger tre divisioner under, men det syntes att mittfältarna ville ha boll hela tiden. Ofta var båda innermittfältarna långt ner i banan för att möta uppspel, till skillnad från hur det såg ut under Arnes tid då Wernbloom försvann högt upp i banan för att nickskarva uppspelen vidare mot anfallarna. Att matchen blev så ojämn som den blev (trots att blåvitt var bra omotiverade) berodde nog på att Ljungby tränas av Zorans sista lärjunge. Det var 4-3-3 trots att laget var ordentligt underlägsna individuellt. Inte så smart kanske.


En rolig detalj var de små klackarna. Ljungby hade väl 20 "högljudda" supportrar som redan innan matchstart hunnit med "Hata Göteborg", "Alla rensar fisk i Göteborg" och "Alla heter Glenn i Göteborg". Fast de kan inte ha hörts så väl, för lokaltidningen ondgjorde sig bara över blåvittfansens "Var är bönderna från ljungby"-ramsa, som kom som svar på "Var är änglarna från götet?". Rent allmänt så är 20-personersklackar mer söta och roande än imponerande, ja kanske till och med lite charmiga.


Jämte mig på läktaren satt en riktig blåvit internetsupporter. (Som väl även jag är för den delen.) Han lyckades gnälla på de rätta syndabockarna (Hjálmar och Sella) och odugligförklarade dem (på en fin och ordentlig småländska) direkt. Det är lite intressant det där med syndabockar. Vår isländske vänsterback Hjálmar Jónsson har väl varit en av dem under alla sina (5?) år i klubben, medans vår högerback Adam Johansson anses vara landslagsaktuell. Tittar man på aftonbladets betyg under de sju första allsvenska matcherna i år så har Hjalle ett aningen högre snitt än Adam. Nu är väl inte aftonbladet den främsta källan till fotbollskunskap, men lite intressant är det i alla fall.


Och Sella gjorde hattrick, trots att han brände några lägen i första halvlek.


Den rutinerade ytterbacken Ölme blandade och gav lite i passningsspelet, ungefär som vanligt alltså. Fast han fick till en fin assist, så det var inte bara negativt. Han gjorde även en riktig Ölmeinsats då han först petade bollen alldeles för långt ifrån sig, för att sedan gå i alldeles för hårt i duellen, skada en motståndare, och få inkast med sig. Det är svårt att inte gilla Ölme.


En som jag blev lite besviken på var Jonathan Berg. Han gjorde några bra matcher under försäsongen, men mot Ljungby lyckades han inte med så mycket. Jag tror inte att han tog sig förbi sin back en enda gång, vilket han nog borde ha lyckats med. Men han satte ett snyggt skott i alla fall, och han klarade sig (precis) ifrån att bryta ljumsken. Det såg illa ut en gång när han halkade till och gick ner i en ofrivillig spagat, men det gick som sagt bra.


I mål stod vårt 18-åriga framtidslöfte Erik Dahlin, som inte hade någon enkel match. Eller jo, det hade han ju på sitt sätt, men ändå inte. Jag tror inte att han gjorde en enda räddning, utan att Ljungbys enda skott på mål gick i mål. Fast han gjorde ett par hyfsade utrusningar i alla fall.


Hur matchen slutade? 6-1 till blåvitt!

Kommentarer

Postat av: Mats-Olas Fanclub

Publicerad 2007-05-28 21:18:22

Vad är det här? Här skriver jag ett långt inlägg och så är det ingen som kommenterar! :)

Postat av: Robodan

Publicerad 2007-05-28 23:00:16

hehe, tack för detta efterlängtade inlägg. Det mest intressanta var faktiskt det om Tomas Brolin tycker jag :-)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela