Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Sveriges fem mest övervärderade idrottare

Publicerad 2005-10-07 19:22:42 i Sport

5. Mattias Fredriksson

Känns lite hårt att ta med honom, men faktum är att han fått för mycket uppmärksamhet om man jämför med vad han har presterat. Han har vunnit världscupen, men i ärlighetens namn, hur många kommer ihåg världcupvinnaren om han inte är svensk? På mästerskapen har Mattias haft det desto tyngre, det enda man kan vara säker på är att han kommer att dra på sig en förkylning någon gång under tävlingarna. Annars har han de rätta förutsättningarna för att lyckas i den ”moderna” skidåkningen, dvs. i masstarter. Synd bara att han alltid bränner sina chanser genom att köra för hårt tidigt i loppen. Skidåkare är även allmänt övervärderade i Sverige, längdskidor är inte någon stor sport.

 

4. Bojan Djordic

Till skillnad på övriga på listan är Bojan själv skyldig till övervärderandet. Redan under tiden i U21 var han i händelsernas centrum då han inte begrep hur han, som tillhörde Manchester United!, kunde hamna på bänken. Att han fram till dess aldrig hade spelat en tävlingsmatch mot seniorer tänkte han naturligtvis inte på. Även numera dyker han upp på sportsidorna med jämna mellanrum, och numera handlar det alltid om att hans klubbar inte vill behålla honom, utan att han får söka upp nya klubbar att gästspela i. Senaste gången var det en engelsk division ett-klubb som nobbade honom.

 

3. Kim Källström

Kim var bara 18 år då han slog igenom i BK Häcken. Efter ett par frisparksmål kom experterna fram till att han vid arton års ålder var bättre än vad Ralf Edström, Bosse Larsson, Torbjörn Nilsson Jonas Thern eller Tomas Brolin var i motsvarande ålder, och drog då slutsatsen att han när han blev äldre säkert skulle bli bättre än ovan nämnda spelare. Och det verkar man tro fortfarande. Därför kan ingen av kvällstidningsjournalisterna begripa varför han inte platsar i landslaget. Länge propagerade de för att han skulle ta Anders Svenssons plats (Anders som själv var en mediagunstling 2002), men efter många bra matcher av Anders ville de ha in Kim som defensiv mittfältare. När de efter den senaste Ungernmatchen återigen upptäckte Tobias Linderoths storhet (det gör media en gång per säsong, och presenterar det som ett avslöjande varje gång: Här är Sveriges okände nyckelspelare!) så försökte de få in Kim som offensiv mittfältare igen. För att en sådan världsstjärna som Kim skulle vara ett sämre val till rollerna som offensiv respektive defensiv innermittfältare än Svensson/Linderoth är ju givetvis otänkbart.

 

2. Zlatan Ibrahimovic

Zlatan är tveklöst en av Sveriges bästa fotbollsspelare, kanske till och med den bäste. Men han är inte fullt så fantastisk som media vill ha det till. Kvällstidningarna väljer att till och med staka sig igenom italienska tidningar och referera allt de säger vidare till det svenska folket, för att alla säkert ska förstå hur stor Zlatan är. Som svensk tidningsläsare får man intrycket att Juventus bara består av en spelare, och så några uppassare till honom då. Jag tycker om Zlatan och jag tycker att han är bra, men han kan omöjligt leva upp till svensk medias hype. Det skulle inte ens en tokdopad Maradona anno 1986 kunna göra.

 

1. Peter Forsberg

För motivering se Zlatan, men byt ut Zlatan mot Foppa, fotbollsspelare mot ishockeyspelare, italienska mot amerikanska, Juventus mot Philadelfia Flyers och Maradona mot Gretzky.

Kommentarer

Postat av: Mats-Olas Fanclub

Publicerad 2005-10-07 19:23:41

snart kommer även de fem mest undervärderade idrottsmännen

Postat av: Robodan

Publicerad 2005-10-07 22:10:39

Jag håller med på samtliga punkter utom Mattias Fredriksson. Nog måste det finna fler överskattade svenska idrottare (som t.ex. Staffan Strand, damlandslaget i ishockey eller flera svenska tennisspelare)än att Mattias ska vara bland de fem! Han har haft grym oflyt i de stora mästerskapen och gick bl.a. utan medalj den säsong han vann världscupen och Elofsson vann guld, fast han egentligen inte var bra. I stafetten åkte Fredriksson överlägset bäst och Brink som hängde på andra för att ta sina båda brons kollapsade som vi minns på slutet.

Postat av: Mats-Olas Fanclub

Publicerad 2005-10-08 00:08:11

Saken är väl den att varken strand eller tennisspelarna har hyllats så mycket på ett tag. De tillhör snarast f.d. upphaussade stjärnor. Men jag håller med dig, lite hårt är det kanske mot Mattias. Men jag ville ha med en längdskidåkare eftersom vi i Sverige lägger ner så mycket tid på dem, trots att det är en liten sport. Tennis är ju bra mycket större i jämförelse. Möjligen kunde jag tagit damlandslaget i hockey.

Annars finns det många namn som var tokhaussade för ett par år sedan, typ damlandslaget i fotboll och Nicklas Lidström. Blir nog en lista med före detta överskattade idrottare (även strand platsar nog här). Men den listan vinner nog damlandslaget i fotboll 2003 lätt. Vann en svår match (kvarten) och hade grym tur med lottningen (kanada i semi). USA, Norge och Tyskland var bättre än Sverige då, och ändå fick vi ett silver. Och som det skrevs då, och fyrans rapportering, där det lät som om de kommenterade 8-åriga pojkar i Gothia Cup och absolut inte fick säga ett elakt ord.

Låter som att det finns material för ett helt inlägg om det så småningom. Men först blir det en lista över låtar om Amerikanska städer.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela