Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Liten ordlista för IFK Göteborgsupportrar

Publicerad 2006-01-20 20:47:47 i Sport

Den som för första gången ger sig ut på diverse blåvita sidor, bloggar och forum kan ibland ha svårt att hänga med i snacket. För att underlätta kommer här en liten ordlista som förklarar en del vanligt förekommande namn och uttryck.


Alla heter Glenn i Göteborg - Ramsa uppfunnen av hammarbyfansen. Jag har dock aldrig förstått det elaka i att påminna motståndarna om att de en gång i tiden hade ett lag som vann UEFA-cupen, där fyra spelare hette Glenn i förnamn (Hysén, Strömberg, Schiller och Holm). Måste vara någon Stockholmsironi som jag inte begriper. Numera finns motramsan "Alla heter George i Göteborg", som hördes för första gången på Söderstadion hösten 2004 efter att George Mourad gjort två mål på Bajen och därmed avgjort matchen.

Den Attraktive - Smeknamn på Bengt Andersson som härrör från en "avslöjande" intervju i sportnytt på 90-talet, då Bengan låg i ett badkar som inte innehöll så mycket skum som det borde ha gjort. Det är inte så konstigt att Bengan är duktig då han är världens enda trebenta målvakt.

DVMFT - Den Vedervärdige Mannen Från Tavelsjö, också känd som Jesper Blomkvist.

Gud - Annat namn på Torbjörn Nilsson.

Johansson, Bertil "Bebben" - Legend inom blåvitt. Har varit både spelare och tränare, och är känd för sina många historier. Även historierna om Bebben är många, som exempel kan nämnas att när hans tränare ropade till honom att ta ner bollen, svarade han att "den kommer la' ner av sej själv!"

Kabbas boll - Matchboll som försvann från en svenska-cupen-match 2002. Under sitt inhopp misslyckades Kabba Samura med allt, och när han fick öppet mål från några meters håll gick hans sanslöst hårda skott tyvärr över. Vart bollen tog vägen finns det flera teorier om, de tre vanligaste är: 1) Bollen dyrkas som gud i en indianstam djupt inne i Amazonas djungler efter att bollen träffat hövdingen i huvudet när den landade. 2) Bollen ligger i omloppsbana runt jorden och är ansvarig för de flesta störningarna i satellitkommunikationen. 3) Skottet var så hårt att bollen har lämnat jordens atmosfär och befinner sig på en snabb resa ut ur solsystemet. Bland de fritänkade astronomerna finns en misstanke om att det var Kabbas boll som förstörde rymdsonden Explorer, som oförklarligt (ha!) försvann i närheten av saturnus under våren 2004.

Kon-Kjell - Kjell Pettersson, assisterande tränare i blåvitt. Hans superkraft är att han utan ansträngning kan placera ut perfekta kvadrater och andra geometriska underverk med hjälp av plastkoner.

Larsson, Gunnar - Gunnar är pamp till yrket, och som sådan har han verkat både i IFK Göteborg och riksidrottsförbundet.

Loop - Se Slinga

Lundin, Stefan - Tidigare tränare i IFK Göteborg, se ett par av hans kommentarer här.

Olle Goop-ramsan - Är för grov för att återges (kan ju finnas minderåriga läsare här), men jag kan väl säga så mycket som att den innehåller en bastu, en sexuell aktivitet och Olle Goop. Var den kommer ifrån? Ingen aning.

Persson, Mats - Vem är det? Han har väl aldrig haft något med blåvitt att göra?

Pop - Martin Ericssons smeknamn.

Sebismen - Kult som dyrkar Sebastian "Seb" Johansson, som tidigare var mittfältare i blåvitt. Seb blev oftast sågad bland huvuddelen av fansen, men viss talang måste han ha eftersom han numera är ordinarie i en turkisk proffsklubb som jag inte ska försöka stava till. Seb satte till och med ett snyggt skott från 25 meter i höstas, som det turligt nog finns bildbevis på. Annars hade nog bara sebisterna trott på det.

Sill - Fisk som rensas i Göteborg, och gett göteborgarna det tveksamma smeknamnet sillstrypare.

Slinga - Se Loop

Svarte-Filip - Blåvit skyttekung under mellankrigstiden. Har gjort 329 A-lagsmål för änglarna.

Svarte-Marcus - Smeknamn på Marcus Berg, på grund av hans många mål i U och B-lag. Marcus har ungefär 315 A-lagsmål kvar till Svarte-Filip. Svarte-Marcus kallas även Skorpan eftersom hans äldre bror heter Jonathan.

Svarte-Ölme - Smeknamn på Magnus "Ölme" Johansson som tillkom efter några mål på försäsongen 2005. (I huvudsak straffmål, eftersom Svarte-Ölme är en av världens bästa straffskyttar.) Har nog också ca 315 A-lagsmål kvar till Svarte-Filip, men kan dock få svårt att nå upp till dennes nivå eftersom Svarte-Ölme är 35 år och back.

Taco-Anders - Smeknamn på Anders Svensson. Anders håller på blåvitt, men spelar (och är modell) för Ellos.

Tetteh på berget - Emmenuel Tetteh spelade några säsonger i IFK kring millenieskiftet, och är mest känd för hur han försvann. I en omdiskuterad övergång gick han till en turkisk klubb, som tydligen låg högt uppe på en dimhöljd bergstopp. Så mystiskt var berget (och klubben) att IFK hade svårt att få ut de pengar de skulle ha i övergångssumma. Rykten säger dock att ET har vågat sig ner för berget igen.

Ulla - Smeknamn på Martin Ulander, känd för sin oöverträffade förmåga att vara skadad. Har till och med lyckats dra på sig en ny skada (ryggskott!) under rehab-träning. Är för tillfället inte tillgänglig för spel på grund av ... skada. Det är visst låret den här gången.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela