Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Någon som vill nappa stek, mussla sko, torka malt, rida till kungs eller spänna kyrka?

Publicerad 2005-12-18 23:46:00 i Böcker

Tänk om man hade levt för 350 år sedan! Visserligen var väl inte 1600-talet något av de ljusare eller mer välmående seklerna, det var gott om krig, sjukdomar och svält. Den genomsnittliga människan hade det nog bättre på 1500-talet till exempel, för att bara inte tala om dagens välstånd.

Men.

Vuxna lekte mycket mer då än idag. Rubriken består av 1600-talslekar och namnen är hämtade från Uppsalaprofessorn Olof Rudbecks bok Atlantica. I Peter Englunds Ofredsår, som jag just nu läser (om), återges Rudbecks lista, hela listan på vuxenlekar av ett mer våldsamt slag lyder:

Nappa stek, Blindbock, Mussla sko, Tämja stutar, Torka malt, Rida till kungs, Sko blacka, Draga gränia, Spänna kyrka, Mig möter med hundra stötar, Markus vill du ha dask, Segla till Tyskland, Stå i så, Krypa till krysse.

Är inte namnen underbara? Det är svårt att inte undra på vad de gick ut på eftersom nästan alla är bortglömda idag, det är väl bara blindbock som levt vidare. Om det finns någon läxa att lära? Kanske är det nyttigt att inse att även om det fanns gott om bekymmer var människorna långt ifrån gravallvarliga. Alla problemen till trots så ska man nog akta sig för att tänka på historien som allt för mörk eller för den delen allvarlig.

Kommentarer

Postat av: stina

Publicerad 2005-12-19 07:41:29

Jag tycker "Markus, vill du ha dask?" var rolig :)

Postat av: Robodan

Publicerad 2005-12-20 15:48:06

Segla till Tyskland hänger ju kvar, fast det är nog inte riktigt på samma sätt ;-)

Det vore lite spännande med teorier kring vad lekarna handlar om. "Torka malt" kan ju vara något i stil med "Kungen och tjänaren" (när någon kastar ut en kortlek på golvet du vet). Tämja stutar låter riktigt spännande, kan också vara väldigt snuskigt, svårt att veta.

Postat av: Mats-Olas Fanclub

Publicerad 2005-12-20 16:04:37

Visst blir man nyfiken på vad de gick ut på! Det säger nog mer om mig egentligen, men i många fall tycker jag att att lekarna låter ganska snuskiga:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela