Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Is there life on Mars?

Publicerad 2006-01-08 22:50:29 i Böcker

Idag blir det ett boktips. Min lillasyster gav mig en bok av den finländske astronomen Esko Valtaoja som heter Hemma i världsrymden som julklapp, och idag har jag läst ut den. Boken diskuterar astrobiologi, eller för att säga det med vanligare ord, frågan om det finns liv på andra ställen i universum än på jorden. Eller om man tycker mer om dramatiskta ord så tar den upp frågorna Varifrån kommer vi? Vilka är vi? Vart är vi på väg?

Boken börjar med en historisk beskrivning av utforskandet av månen och mars, och fortsätter med en funderingar om vad liv är, och vad som krävs för att det ska uppstå. De senaste decennierna har kraven för det sänkts betydligt, till exempel har man hittat bakterieliknande varelser som lever flera kilometer ner i havet och som lever av varma källor, inte av solljus vilket man tidigare trodde var ett krav.

Fast som man kanske kan ana med tanke på författarens yrke läggs det mesta av krutet på att spekulera i hur förutsättningarna för liv kan vara på andra planeter, och hur livet där i så fall kan tänkas se ut. Det är Esko naturligtvis inte först att skriva om, men han gör det bättre än någon annan författare inom fältet jag läst (vilket i och för sig inte är så många). Dessutom hjälper det att Esko rent stilistiskt är briljant, eller vad sägs om meningar som

Om dina nackhår reser sig i protest då du läser föregående sats, beror det på att du grundar din uppfattning om det förflutna på filmen Shakespeare in love.

Esko har innan dess klargjort hur mycket bättre han tycker att nutiden är jämfört med historien. Längre livslängd, mindre barnadödlighet, gott om mat med mera.

Som redan framgått tycker jag boken är bra. Valtaoja må vara något extrem i sina åsikter ibland, han har till exempel, för att uttrycka det milt, inte så mycket till övers för någon religion, men han argumenterar alltid väl för sin åsikt. En annan positiv sak med honom är hans hiskeligt stora skägg, vilket som bekant tyder på stor humor och intelligens.

En annan lite kul sak är att boken är

Utgiven med understöd av statsmedel fördelade av
Delegationen för den svenska litteraturens främjande
samt av
Expertkommittén för översättning av finskspråkig facklitteratur till svenska.


Inte så lite byråkratkänsla över det! Fast det betyder väl egentligen bara att boken inte har en så stor kommersiell kapacitet.

Nej, nu ska jag se hur Frodo försöker rädda sig undan kometerna i Deep Inpact, ämnet är ju inte så avlägset från boken.

Uppdatering:

Ett par mycket bättre (fast fortfarande positiva) recensioner finns här och här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela