Mats-Olas Fanclub

Enginn sér, á bak við orðin tóm býr alltaf eitthvað

Magnus Erlingmark

Publicerad 2005-10-12 01:41:13 i Sport

Inte många av alla de spelare som spelat i IFK Göteborg under de 101 år klubben funnits har gjort sig så förtjänta av en hyllning som Magnus Erlingmark. Det handlar långt ifrån bara om att han på sina 515 A-lagsmatcher gjort 77 mål, eller de 43 målen han gjort på sina 278 allsvenska matcher i blåvitt (han gjorde några säsonger i Örebro innan han kom till blåvitt i början av 90-talet).

 

Inte heller att han är tredje bästa svenska målskytt i svampligan med sina 6 mål, 4 av dem kom i gruppspelet 94-95 då IFK vann sin grupp före Manchester United, Barcelona och Galatasaray. Bara Zlatan (7 mål) och Ljungberg (12? mål) är bättre. Det handlar inte ens om hans 37 landskamper eller hans VM-brons.

 

Nej, det jag tänkte hylla honom för är hans insats förra säsongen. Inte för att det var hans spelmässigt bästa, utan för den inställning han visade. Redan innan säsongen insåg han att han nog inte skulle vara ordinarie och avsade sig lagkaptensbindeln. (Det faktum att han i många år var lagkapten trots att Håkan Mild fanns i klubben är också talande.) Under våren var han ordinarie, men någon gång under maj eller juni tog Sebastian Johansson hans plats. Efter att ha varit ordinarie i 15 år hamnade han för en gångs skull på bänken.

 

Gick han ut och gnällde i media om att han inte fick spela? Nej, det var helt otänkbart. Trots att det blev bänken i A-laget och spel i B-laget fortsatte han träna lika ambitiöst. Han var lika seriös på B-lagsmatcherna som han alltid varit på A-lagsmatcherna. Flera av spelarna i förra årets B-lag (2*Berg, Wendt och Wernbloom) har i år tagit steget in i A-laget och gjort det bra. Jag tror att Erlingmark har en del i det, när han har visat vilken inställning det är som krävs för att man ska lyckas.

 

Ibland hör man att vinnarkänslan sitter i väggarna på kamratgården, men så är det naturligtvis inte. Snarare är det ett antal av blåvitt veteraner som står för den, som Ölme, Mild och Alexandersson. Den som tror att Alex inte har den riktiga vinarkänslan bör nog läsa det andra halvan av den här träningsrapporten. Även flera av de andra spelarna (Risp och Hjalmar) visar att bara segrar räknas på blåvitts träningar.

 

 Under många år har även Erlingmark bidragit starkt till den här mentaliteten, och det är han väl värd att hyllas för!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela